Κομοτηνή: Επαγρύπνηση για την προστασία από τις ζωονόσους

Ασπίδα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από την Αφρικανική Πανώλη και τον Καταρροϊκό πυρετό έχει σηκώσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αν.Μ.θράκης με την υλοποίηση ειδικού προγράμματος . Πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2013-2014 πιλοτικά από την περιφέρεια σε όλη τη χώρα.

Κομοτηνή: Επαγρύπνηση για την προστασία από τις ζωονόσους
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, ο κος Αχιλλέας Σαχπατζίδης

«Τώρα εφαρμόζεται σε όλες τις Περιφέρειες και το ξεκινάμε πρώτοι πάλι εμείς» δηλώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, ο κος Αχιλλέας Σαχπατζίδης και εξηγεί ότι φόβητρο αποτελεί το 2014. Τότε οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας είχαν την ατυχία να ενσκήψει η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα 18.000 χιλιάδες νεκρά ζώα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. «Τα περι-συλλέξαμε κι οδηγήθηκαν κι αυτά στην αποτέφρωση η οποία ήταν μια πολύ καλή λύση για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους κτηνοτρόφους, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.» δηλώνει ο κος Σαχπατζίδης.

Σε ερώτηση δε αν είναι τώρα πια προστατευμένο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, αν έχουν απομακρυνθεί οι κίνδυνοι να υπάρξουν νέες τέτοιες απώλειες απαντά ότι: «Ποτέ δεν είναι 100% το ζωικό κεφάλαιο προστατευμένο από τις ζωοανθρωπονόσους” κι αναφέρει ως παράδειγμα την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, που έχει κάνει την εμφάνισή της στην γειτονική Βουλγαρία. «Εξελίσσεται και φαίνεται να μην μπορεί εύκολα να ελεγχθεί το νόσημα» δηλώνει κι σημειώνει πως είναι ένα νόσημα που υπάρχει στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη χρόνια τώρα χωρίς να μπορούν οι κτηνιατρικές αρχές να απαλλαγούν. «Δεν έχει εμβόλιο, δεν υπάρχει θεραπεία. Το παρήγορο είναι ότι δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Όμως σε κάθε περίπτωση για να αποτρέψουμε την είσοδο του νοσήματος θα πρέπει εμείς να εντείνουμε τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε και τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με τον έλεγχο ιδίως των χοιροτρόφων μας, το νόσημα προσβάλει μόνο χοιροτρόφους.Μόνο χοιρινά άγρια ή εκτροφής.»

Τα μέτρα προστασίας
Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι χοιροτρόφοι είναι: 1ον να μην ταΐζουν τα ζώα επ ουδενί με υπολείμματα τροφών, είτε προέρχονται από ανθρώπους, είτε από άλλες εκμεταλλεύσεις. 2ον δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος μέσα στην εκμετάλλευση ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την εκμετάλλευση. 3ον Ιδιαίτερα δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις οι κυνηγοί, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί κυνήγι. Η επίσκεψη σε χοιροτροφική εκμετάλλευση αποτελεί κίνδυνο θάνατο. 4ον Θα πρέπει στα σύνορα των εισόδων της χώρας οι τελωνειακές αρχές να εντείνουν την προσοχή τους σε τυχόν τρόφιμα που έρχονται από την γειτονική Βουλγαρία κυρίως παράγωγα χοιρινών, τα οποία είναι δυνατόν να μεταφέρουν το νόσημα. 5ον Να υπάρχει περίφραξη στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις , η οποία δεν θα επιτρέπει την προσέγγιση άγριων ζώων, αγριόχοιρών με τα χοιρινά της εκτροφής, είτε είναι οικόσιτα είτε είναι συστηματική η εκμετάλλευση. 6ον Αν παρατηρηθούν κάποιοι χοίροι να έχουν κλινικά συμπτώματα, πυρετό, να πεθαίνουν σε μεγάλο αριθμό και να έχουν περίεργη συμπεριφορά, νευρικά συμπτώματα, αταξία, ή να μην μπορούν να σηκωθούν να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τον κο Σαχπατζίδη αν οι κυνηγοί παρατηρήσουν στους χώρους του κυνηγιού αγριόχοιρους οι οποίοι πλησιάζουν χωρίς να υπάρχει λόγος τον άνθρωπο, να πεθαίνουν, να βρίσκουν αρκετούς νεκρούς, θα πρέπει να ανησυχήσουν. «Να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές κάθε Περιφερειακής Ενότητας για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε είτε να αποτρέψουμε την είσοδο, είτε, αν κάποτε εισέλθει στη χώρα, να πάρουμε εκείνα τα μέτρα άμεσα για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις και να περιορίσουμε την εξάπλωση του νοσήματος» καταλήγει ο έμπειρος διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης.
Φώτο: Αχιλλέας Σαχπατζίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος