Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Χρ. Χαραλαμπάκης

Array

Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν σίγουρα η αναγόρευση του Καθ. Χριστόφορου  Χαραλαμπάκη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., ενός «πρωτοπόρου, παγκοσμίου βεληνεκούς, στην γλωσσική επιστήμη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία της για τον τιμώμενο Καθηγητή η Δρ Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Δ.Π.Θ. σημειώνοντας πως η προσφορά του στην εκπαίδευση, τη γλώσσα των λογοτεχνών και τη λεξικογραφία είναι μεγάλη. Όπως ξεχωριστή και η σχέση του με την Θράκη, καθώς ως φοιτητής έμαθε τη γλώσσα των Αρχαίων Θρακών κι αργότερα ως νεαρός φιλόλογος, διδάκτορας της λεξικογραφίας ακόμη είχε φτάσει στη Θράκη, ψάχνοντας για διαλεκτικά στοιχεία στην περιοχή και σε Θράκες λογοτέχνες.

Συνάντηση με το θαύμα της γλώσσας
Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Χρ. Χαραλαμπάκης«Η γλώσσα είναι ένα μέγα μυστήριο, αλλά την ολότητά του δεν μπορεί να την μελετήσει κανείς. Όλοι έχουμε λεξιπενία, κανείς δεν μπορεί να πει ότι την γνωρίζει. Η γλώσσα είναι καθαρά ατομική υπόθεση. Κανένα λεξικό δεν είναι τέλειο. Ο λεξικογράφος είναι παράλληλα και ηθοποιός. Μια παράσταση είναι και το λεξικό. Αρκεί να διαβάσει κανείς μια σελίδα λεξικού κάθε μέρα για να συναντήσει το θαύμα της γλώσσας.» ανέφερε στην ομιλία του ο τιμώμενος Καθηγητής για να σημειώσει ότι η επιστήμη είναι σήμερα που διαμορφώνει τη γλώσσα κι όχι οι ποιητές και οι λογοτέχνες.

Η γλώσσα ζωντανός οργανισμός που εμπλουτίζεται 

«Ανακαλύπτεται μέσα από τα λεξικά ένας κόσμος που μας αφήνει άναυδους. Έτσι, η γλώσσα  είναι ζωντανός οργανισμός εμπλουτίζεται. Ακόμη και οι ξένες λέξεις, όταν τις λέει ο κόσμος γίνονται δεκτές. Κανείς δεν είπε να αποκοπούμε από τις ρίζες μας, αλλά αυτοί που προτείνουν να αντικατασταθούν οι ξένες λέξεις εκτίθενται. Για παράδειγμα είναι λάθος να λέμε «τσάντα», αλλά είναι σωστό να λέμε «δερμάτινη θήκη»; Είναι λάθος να λέμε “σιρόπι” και θα πρέπει να λέμε «πυκνόρευστο διάλυμα ζάχαρης»;» σημείωσε ο κύριος Χαραλαμπάκης προσθέτοντας πως είναι καλό να αφήνουμε τη δυνατότητα διπλής ορθογράφησης, για παράδειγμα “πηγαιμός” και “πηγεμός”, καθώς, όπως είπε, οι κανόνες δεν είναι άτεγκτοι.

Ένας ωκεανός τεράστιος και μονίμως ταραγμένος

Ο κύριος Χρ. Χαραλαμπάκης πήρε απλές, ταπεινές λέξεις και τις ανέδειξε για παράδειγμα «τυλιχτής» (αυτός που τυλίγει σάντουϊτς), «σκεπάς» (αυτός που επιδιορθώνει σκεπές). “Η γλώσσα είναι ταυτότητα, πολιτισμός. Είναι ένας ωκεανός τεράστιος και είναι μονίμως ταραγμένος” ανέφερε για να σημειώσει πως τα λήμματα ενός λεξικού είναι ποιήματα. Στην πράξη, με τις διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις, αναδεικνύεται η ομορφιά και η μακρά πορεία της.

Με θέληση, υπομονή κι επιμονή έρχεται η επιτυχία είπε στους φοιτητές

Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Χρ. ΧαραλαμπάκηςΑπό την ομιλία του Καθηγητή δεν έλειψαν και οι παραινέσεις προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που προσήλθαν στο αμφιθέατρο (ήταν από τις λίγες φορές που σε μια τελετή αναγόρευσης η παρουσία τους ήταν τόσο εντυπωσιακή) «Όταν κάποιος έχει θέληση, υπομονή και επιμονή, δεν θα πρέπει να το βάζει κάτω, θα πετύχει. » ανέφερε σημειώνοντας το παράδειγμα του Νίκου Καζαντζάκη που έζησε στην απόλυτη φτώχεια, χωρίς αυτό να τον εμποδίσει να γίνει αυτό που είναι.

Η ομιλία για τον τιμώμενο έγινε από την Δρ. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή

«Το συνολικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη είναι σημαντικό ποιοτικά και ποσοτικά και η σύνδεσή του με την ακριτική μας Θράκη είναι πολύπλευρη και προπαντός αδιάλειπτη.» ανέφερε στην ομιλία της  η κα Π. Καμπάκη Βουγιουκλή παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του. Επίσης, σημείωσε πως η συμβολή του έχει μια τριπλή κατεύθυνση: Συμβολή στην τοπική, την εθνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Άλλωστε, όπως είπε, η Γλωσσολογία για τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη δεν μπορεί να υπάρξει απομονωμένη από την κοινωνία.

Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Χρ. ΧαραλαμπάκηςΜεγαλύτερη τιμή για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας παρά για τον ίδιο  χαρακτήρισε το γεγονός της αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα η κα Ζωή Γαβριηλίδου, νέα Κοσμητόρισσα  στη Σχολή. «Αγαπητέ δάσκαλε ευχαριστούμε για το δώρο που μας άφησες, καλωσόρισες στην οικογένεια του Δ.Π.Θ.» ανέφερε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα είχε  αποκαλέσει το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής» της Ακαδημίας Αθηνών, «έργο ζωής» για τον Χρ. Χαραλαμπάκη, καθώς αφιέρωσε στην υλοποίησή του έντεκα ολόκληρα χρόνια.
Φώτο:Χρ. Χαραλαμπάκης Στιγμιότυπα από την αναγόρευση ρεπορτάζ- κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος