ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 23-10-2019
Περιφέρεια
Αυξάνει τους πόρους για το Εξοικονομώ κατ’ οίκον η Περιφέρεια ΑΜΘ
Συνάντηση είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης , Χρήστος Μέτιος με τις διοικήσεις των δύο Τεχνικών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας.
Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τα ΤΕΕ στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ.
Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ αυξάνει κατά 15 εκατομμύρια ευρώ τους πόρους που διαθέτει από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προκειμένου να συμπεριληφθεί στο Εξοικονομώ κατ’οίκον το σύνολο των αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που, ενώ υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν λόγω μη επάρκειας πόρων.
Ταυτόχρονα, και δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από πολίτες για νέες εντάξεις, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την πρόθεση η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να χρηματοδοτήσει την ένταξη νέων αιτήσεων με βάση και τις προτάσεις που θα καταθέσουν άμεσα τα δύο ΤΕΕ.

Κόμματα

Παρέμβαση Ε Στυλιανίδη για τις ανεξάρτητες αρχές
Ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή και Βουλευτή Ροδόπης Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη.
Έκανε τολμηρές παραδοχές όπως «Οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν τη θεσμική ομολογία αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αναλάβει τις ευθύνες του…»
Θέση επίσης πήρε υπέρ της ρητής θεσμικής εξίσωσης των Στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές ως προς την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους.
Τέλος ενδιαφέρουσα ανάλυση παρουσίασε ο βουλευτής Ροδόπης για τις σχέσεις αγοράς, τεχνοκρατίας και πολιτικής.

Δημήτρης Χαρίτου: Να δώσει η κυβέρνηση παράταση στο Κτηματολόγιο
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε στο γραφείο του με τους προέδρους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστο Τερζίδη, του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου και του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρη Λουρίκα.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η εκπνοή της προθεσμίας κτηματογράφησης σε 35 δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμοί), στις 31 Οκτωβρίου 2019 και η λήξη της κτηματογράφησης σε περιοχές, όπως Μέση, Αίγειρος και Μεσούνη, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό κατάθεσης δικαιολογητικών στο κτηματολόγιο, εγείρει σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες στην αναγνώριση της ακίνητης περιουσίας τους.
Οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο νομό αναφορικά με την ιδιοκτησία, όπως κληρονομικά, έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας, επιβάλλουν την ανάγκη να δοθεί άμεσα παράταση.

Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ για τις αδικίες στην καταβολή της Εθνικής Σύνταξης

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ισχυρών προβλημάτων των ασθενέστερων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού, κατατέθηκε από τον Ιλχάν Αχμέτ και τους συναδέλφους του στην Κοινοβουλευτική ομάδα, Γιώργο Μουλκιώτη και Χαρά Κεφαλίδου, ερώτηση με θέμα την
«Αποκατάσταση αδικιών από την καταβολή Εθνικής Σύνταξης σε βάρος δικαιούχων ασφαλισμένων προερχόμενων από χώρες εκτός Ε.Ε., χωρίς 40 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα».

ΕΛΑΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό κατά τη διάρκεια εργασιών
Για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του κοινού, κατά τη διάρκεια εργασιών από συνεργείο της Δ.Ε.Δ.Η.Ε., σήμερα Τετάρτη και κατά τις ώρες 10.00 έως 13.00, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα εξής σημεία της Εγνατίας Οδού:
Στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηγουμενίτσα, από τον ανισόπεδο κόμβο Βανιάνου έως τον κλάδο ανόδου Παραδείσου.
Στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κήπους, από τον κλάδο εξόδου Θαλασσιάς έως τον ανισόπεδο κόμβο Βανιάνου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω της Εθνική Οδού Ξάνθης – Καβάλας.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά και η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Εξ άλλου, μέχρι τις 11-11-2019 θα παραμείνει κλειστός ο κόμβος της Μέστης στην Εγνατία οδό Κομοτηνής-Αλεξ/πολης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες κατασκευής πλευρικών διοδίων στην περιοχή
Πρωτογενής Τομέας
Επιμένουν στα συμβόλαια γάλακτος και ζητούν συνάντηση με Βορίδη-Συνάντηση σήμερα στον Τύρναβο Κτηνοτρόφων
Νέα 15ημερη αναμονή των Κτηνοτρόφων μετά το έγγραφο που καταθέτουν και ζητούν επίμονα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το θέμα των συμβολαίων γάλακτος μεταξύ Κτηνοτρόφων και Εταιρειών, όπου θα αναγράφεται η τιμή πώλησης του γάλακτος που τώρα είναι ανοικτή και πληρώνει όταν το επιθυμεί η εταιρεία.
«Θα περιμένουμε να δούμε αν θα μας δεχθεί ο κ. Βορίδης. Αν δεν μας δεχθεί θα προβούμε σε κινητοποιήσεις πολύ δυναμικές. Ζητούμε να μπουν οι όροι που πρέπει στην Αγορά, προκειμένου να βγάζουν κάποιο εισόδημα οι Κτηνοτρόφοι και να παραμείνουν στο επάγγελμα. Σε καθημερινή βάση το Κτηνοτροφικό κεφάλαιο της Χώρας φθίνει συνεχώς, μετρώντας μείον το ¼ του ζωϊκού κεφαλαίου. Πρέπει να ελέγχονται οι πύλες εισόδου της Χώρας για τις παράνομες διακινήσεις και ελληνοποιήσεις γάλακτος, οι οποίες δεν προάγουν την Ελληνική ΦΕΤΑ, αντίθετα την καθηλώνουν την τιμή της ΦΕΤΑΣ στο εξωτερικό. Με αυτές τις συνθήκες κανένας δεν είναι κορόϊδο να παραμείνει ή να γίνει Κτηνοτρόφος», σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.
Επι πλέον ο κ. Δημόπουλος στάθηκε και στη χθεσινή συνάντηση που έχουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Χώρας στον Τύρναβο Θεσσαλίας.
Τέλος στηλίτευσε την στάση του Ιωάννη Σαράντη από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία(Όλυμπος-Ροδόπη) να αυτοπροταθεί ως πρόεδρος στην Διεπαγγελματική Οργάνωση ΦΕΤΑΣ, -η οποία δεν έχει υπογραφεί ακόμα από τον υπουργό(;)-, με την πλειοψηφία να την έχουν οι εταιρείες και όχι οι παραγωγοί.
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η ΣΕΚΕ για την καλλιέργεια φουντουκιού σε συνεργασία με Ιταλούς
Υπογράφηκε Μνημόνιο-Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε., με Ιταλική εταιρεία, με στόχο την υλοποίηση έργου αναβίωσης της καλλιέργειας λεπτοκαρυάς, καθώς και της παραγωγής ξηρών καρπών. Σκοπός είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια φουντουκιάς και μετέπειτα η μεταποίηση του προϊόντος.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει καταρχήν την καλλιέργεια 100 στρεμμάτων από πρώην καπνοπαραγωγούς της Κομοτηνής, σε συνεργασία με την ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος).
Πρώτος στόχος είναι η αναβίωση της καλλιέργειας σε μια περιοχή της χώρας ευαίσθητη από κάθε άποψη και μετέπειτα η επεξεργασία του φουντουκιού που θα παραχθεί ώστε να προκύψουν αρκετά υποπροϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μνημόνιο προβλέπει εκτός από παροχή πολλαπλασιαστικού υλικού και τεχνική υποστήριξη, 13ετή συμβόλαια απορρόφησης του προϊόντος, το οποίο θα είναι συγκεκριμένης ποικιλίας που ζητά η αγορά στην Ιταλία, ενώ θα υπάρχει προοπτική για ανανέωση 10 επιπλέον ετών. Η τιμή απορρόφησης θα καθορίζεται από την αντίστοιχη ισχύουσα για το συγκεκριμένο είδος στην Ιταλία.

Αυτοδιοίκηση
Λ. Ανέστης: «Θα αυξηθούν τα Δημοτικά τέλη με τους εργολάβους στους Δήμους»
Την αντίθεσή τους δηλώνουν οι Δημοτικοί Υπάλληλοι στο άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον Δήμαρχο να εκχωρεί αρμοδιότητες σε εργολάβους για το θέμα της καθαριότητας, του πρασίνου και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων και των Δημοτικών κτιρίων.
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Ανέστη, πρόεδρο των Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Κομοτηναίων, πρόκειται για ένα δωράκι της κυβέρνησης στους εργολάβους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα αυτά κομμάτια και μάλιστα χωρίς την εποπτεία των υπηρεσιών του Δήμου, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Αυτό θα επιφέρει αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη και η εξοικονόμηση για το κράτος θα γινόταν αν καλύπτονταν με προσλήψεις οι ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους. Δεν είναι πανάκεια ο ιδιωτικός τομέας», σημείωσε ο κ. Ανέστης.
Σήμερα ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής θα έχει στις 12:00 το μεσημέρι Γενική Συνέλευση στο Πολύκεντρο. Για την αυριανη απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ, οι σύλλογοι δημοτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, θα μισθώσουν λεωφορείο, για να μεταβούν στην Αθήνα και να συμμετέχουν στην διαμαρτυρία έξω από την Βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.
Μ. Τσέπελης: Για τους κηπουρούς της μισαλλοδοξίας!!!
Με μακροσκελή ανακοίνωση απαντά ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης σε όσους θεωρούν ότι δημιούργησε πρόβλημα με την παρουσία του στα εγκαίνια των γραφείων του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
«Η παρουσία της δημοτικής αρχής στα εγκαίνια ενός Συλλόγου με νόμιμα αναγνωρισμένο καταστατικό είχε μια προφανή συμβολική αξία: υποδηλώνει τη σθεναρή προσήλωση του Δήμου Ξάνθης στη θεμελιώδη αρχή της ισότιμης αποδοχής όλων των πολιτών, όπως εκφράζεται σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κεκτημένο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Οντερ Μουμίν συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία
Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, συμμετείχε στήν εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ιάσμου.
Ο Δήμαρχος Ιάσμου απηύθυνε έκκληση σε όλους όσους μπορούν να δίνουν αίμα τακτικά, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των συνανθρώπων μας. Επιπλέον, ο Οντέρ Μουμίν παρευρέθηκε στην εκδήλωση του συλλόγου, Καρκινοπαθών και φίλων Ν.Ροδόπης “Δύναμη Ψυχής” όπου έγινε εθελοντής δότης μυελού οστών.

ΑΜΕΑ
Επίσκεψη Σωματείου ΑΜΕΑ Ροδόπης στον Ίασμο
Το Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης πραγματοποίησε επίσκεψη στον Οντέρ Μουμίν στο Δημαρχιακό κτίριο Ιάσμου.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος Καρούντζος Τρύφωνας και άλλοι διοικούντες του σωματείου κι ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΑμΕΑ.
Ο κ. Μουμίν δήλωσε πως «ως Δήμος Ιάσμου είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στα άτομα με αναπηρία».
Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκαν θέματα προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στα δημοτικά κτίρια, δημιουργία στάθμευσης ΑμΕΑ, και ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινές εκδηλώσεις.

ΠΥ
Τρίτη Έκθεση πυροσβεστικού εξοπλισμού και ενημέρωσης σε θέματα πυροπροστασίας
Την 3η έκθεση πυροσβεστικού εξοπλισμού και ενημέρωσης σε θέματα πυροπροστασίας διοργανώνει έως τις 25 Οκτωβρίου, ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν. Ξάνθης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» (Καπνεργατών 9, κτήριο 2, Ξάνθη).
Οι ώρες λειτουργίας θα είναι 09:00 με 13:00 το μεσημέρι και 18:00 με 21:00 το βράδυ.

Εκδηλώσεις
Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών αύριο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, αύριο στις 11 το πρωΐ θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Ελληνοιταλικού Πολέμου του 1940, στο Πάρκο της Περιφέρειας από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δ/ντή Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜ-Θ και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ.

Η οικία Χατζιδάκι γιορτάζει: 94 Χρόνια απ τη γέννηση του Μάνου…
Σήμερα η Περιφέρεια AMΘ, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και η Επιτροπή Διαχείρισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ γιορτάζουν τα γενέθλια του Μάνου στο σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια με εκδηλώσεις όλη την ημέρα για μεγάλους και μικρούς.

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη τριών διακινητών και 21 μεταναστών

Συνελήφθησαν στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 35, 32 και 25 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά είκοσι ένα (21) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενήργησαν, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Συλλήψεις πριν την κλοπή σε ΙΧ αυτοκίνητο
Συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός, διότι εισήλθε σε Ι.Χ.Ε
αυτοκίνητο, χωρίς όμως να προλάβει να αφαιρέσει
οτιδήποτε από το εσωτερικό του, καθόσον έγινε
αντιληπτός από τους αστυνομικούς.

Συνελήφθη 25χρονος ημεδαπός, διότι διέρρηξε επιχείρηση
στην πόλη της Ξάνθης, χωρίς να προλάβει να αφαιρέσει
οτιδήποτε από το εσωτερικό της, καθόσον έγινε
αντιληπτός από τους αστυνομικούς.

Μοιράσου το άρθρο: