Η κα Ρεζμιέ εργάζεται στα θερμοκήπια του ανδρός της. Λίγο μετά την Αρίσβη στη Ροδόπη, εκεί όπου είναι οι εγκαταστάσεις του θερμοκηπίου, περνά τον περισσότερο χρόνο της ημέρας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται εκεί κάνοντας διάφορες δουλειές. Τώρα πουλά στους διερχόμενους οδηγούς αγγουράκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές. Αργότερα, θα βγουν τα λάχανα, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα σπανάκια.

«Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη» δηλώνει η ευγενική κα Ρεζμιέ κι εξηγεί ότι τα ποτίσματα για να αντέξουν τα φυτά ήταν πολλά και συχνά. «Αλλιώς τα φυτά δεν αντέχουν.» Κοντά στον σύζυγό της έμαθε κι εκείνη τα μυστικά της δουλειάς. «Με το πέρασμα του χρόνου πολλά μαθαίνει κανείς» λέει χαμογελώντας κι εξηγεί ότι η δουλειά στα θερμοκήπια είναι δύσκολη κι απαιτητική. Πρέπει κανείς να είναι συνέχεια μέσα και να φροντίζει τα φυτά. «Μόλις βάζεις το ένα, πρέπει να βγάλεις το άλλο και η δουλειά δεν έχει τέλος.»

Την κουβέντα με την κα Ρεζμιέ διακόπτει η άφιξη των πελατών, τους εξυπηρετεί χαμογελώντας, βάζει τα καλύτερα στην σακούλα κι αν κάποιο προϊόν είναι «χτυπημένο» το παίρνει πίσω και το απομακρύνει από τον πάγκο της. «Δεν πρέπει να δυσαρεστήσεις τον πελάτη γιατί μια δυο να συμβεί, μετά δεν σε εμπιστεύεται ξανά. »

Συναντήσαμε την κα Ρεζμιέ μετά το μεσημέρι στο θερμοκήπιο. Δεν είχε ακόμη βρει χρόνο για να βάλει μια μπουκιά στο στόμα της. «Έλα, έχω καλό σταφύλι να σου δώσω» λέει και δείχνει το μεσημεριανό της, επιτραπέζιο άσπρο σταφύλι και δύο φέτες ψωμί. Χαμογελά και κάνει χώρο να καθίσω δίπλα της. Μπορεί η δουλειά στα χωράφια να αφήνει σημάδια στα χέρια της, η συμπεριφορά της μουσουλμάνας γυναίκας, όμως, εξακολουθεί να είναι τρυφερή κι ευγενική, όπως πάντα.
Φώτο:Η κα Ρεζμιέ στο θερμοκήπιο της Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: