Κομοτηνή: Ευρωσκεπτικισμός, αλλά και ελλιπής ενημέρωση

Array

Σημαντική άνοδος του αντιευρωπαϊσμού στη χώρα μας σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «ΔιαΝΕΟσις». Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδα στην ΕΕ πιο ωφελημένη βγήκε η ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό στους αγρότες είναι οκτώ στους δέκα. Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ στα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης. Ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύουν πως θα είναι καλύτερα, αν η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή.

Το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως θα είναι καλύτερα να παραμείνουμε στο ευρώ βαίνει μειούμενο, από τον Απρίλιο του 2015 που ήταν στο 74% έφτασε στο 59% τον Δεκέμβριο του 2016. «Υπάρχει μια διάχυτη απαισιοδοξία, τέσσερις στους δέκα Έλληνες πιστεύουν πως σε δέκα χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα έχει βγει από την ΕΕ.» δηλώνει ο Θεόδωρος Γεωργακόπουλος διευθυντής περιεχομένου του «ΔιαΝΕΟσις» που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αντίδραση στην Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα
«Η έρευνα έδειξε μερικά στοιχεία ανησυχητικά. Είναι μια αντίδραση στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες και στην ΕΕ για τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά φαίνεται πως από πίσω υπάρχει μια βαθιά άγνοια για το τι είναι η ΕΕ και πώς έχει επηρεάσει τις ζωές των πολιτών, αλλά και την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.» δηλώνει ο κύριος Γεωργακόπουλος προσθέτοντας πως «Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Πολλοί πολίτες της ΕΕ δεν ξέρουν πάρα πολλά πράγματα για την ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Πρόκειται για ένα πρόβλημα γενικευμένο και σε κάποιες περιπτώσεις τοξικό, με δραματικές συνέπειες, όπως στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.»

Διάλογος για την Ε.Ε. βάσει συναισθημάτων
Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισής του, όπως τονίζει ο κύριος Γεωργακόπουλος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αναβάθμιση του δημοσιού διαλόγου. «Θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο με στοιχεία κι αλήθειες. Θα δείξουμε πώς έχει λειτουργήσει η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, τι έχουμε κερδίσει από αυτή, και ποιος θα είναι ο ρόλος της στο μέλλον. Ετοιμάζουμε μια έρευνα και δύο εκδόσεις για συνεισφορά στους δημόσιους διαλόγους κι ενημέρωση των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις.» Τώρα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο «Ο διάλογος διεξάγεται σε επίπεδο συναισθημάτων, κι όχι βάσει τεκμηριωμένων απόψεων κι επιχειρημάτων.»

Η ευθύνη κυβερνήσεων
Μιλώντας δε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων τόνισε πως οι κυβερνήσεις τείνουν να χρησιμοποιούν την ΕΕ ως «αποδοπομπιαίο τράγο». Σύμφωνα με τον ερευνητή «οι κυβερνήσεις οικειοποιούνται όλα τα καλά της ΕΕ. Έχετε δει ποτέ σε εγκαίνια δημόσιων έργων να έρχονται φορείς της ΕΕ; Όχι, οι περιφέρειαρχες, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης κόβουν τις κορδέλες, ενώ τα περισσότερα έργα γίνονται με λεφτά της ΕΕ. Κι από την άλλη οποιοδήποτε κακό γίνεται, όποια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αποδίδεται στην κακιά ΕΕ που επιβάλει λιτότητα. Και οι κυβέρνησεις έχουν συμμετάσχει στον σχεδιασμό της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό βολεύει όλες τις κυβενρήσεις, να κρατάνε την ΕΕ μακριά από τους πολίτες και να την χρησιμοποιούν για να τις επιρρίπτουν ευθύνες οικειοποιούμενοι ο,τι καλό κάνει για τα κράτη μέλη.»
Φώτο:Θεόδωρος Γεωργακόπουλος Ρεπορτάζ-κείμενο-φώτο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος