Κομοτηνή: “Η εξόρυξη χρυσού απαξιώνει την ίδια τη ζωή”

Κομοτηνή: “Η εξόρυξη χρυσού απαξιώνει την ίδια τη ζωή”
Επίκουρος Καθηγητής υγιεινής Τροφίμων και Δημόσιας Κτηνιατρικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Δάνος Σεργκενλίδης

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Σίγουρα υπήρξε μια κάμψη. Μια φυσιολογική κόπωση της κοινωνίας και λόγω των συνθηκών. Από τη στιγμή που δεν δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες ήταν φυσικό και το κίνημα να ατονίσει. Όμως πάντοτε είμαστε σε εγρήγορση» δηλώνει ο Επίκουρος Καθηγητής υγιεινής Τροφίμων και Δημόσιας Κτηνιατρικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Δάνος Σεργκενλίδης μιλώντας για το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Θράκης κατά της εξόρυξης χρυσού.

Αρσενικό και κυάνιο στα υπόγεια ύδατα λόγω της εξόρυξης

«Ό,τι επεμβαίνει στο περιβάλλον, οποιεσδήποτε αλλαγές συμβούν, έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή στο σύνολό της. Τόσο η μόλυνση του νερού, όσο των εδαφών, του αέρα, η απαξίωση μιας περιοχής απαξιώνει και την ίδια τη ζωή» δηλώνει προσθέτοντας «Αν αναλογιστούμε ότι οι πρώτες επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού που έχουμε δει μέχρι τώρα, είτε στην Τουρκία, είτε στη Χαλκιδική είναι εξ αιτίας της μόλυνσης του νερού. Έχει υπερ δεκαπλασιαστεί στα υπόγεια ύδατα του νερού η ποσότητα του αρσενικού. Επίσης, έχουν δει να συμβαίνει, λόγω της εξόρυξης, η μόλυνση με κυάνιο των υπογείων υδάτων στην περιοχή του Αϊβαλί στην Τουρκία. Είχαμε και τα πρώτα θύματα, τερατουργίες στις γεννήσεις αρνιών, έχει χτυπηθεί πάρα πολύ η κτηνοτροφία».

Η ύφεση αποτελεί τον ούριο άνεμο στα πανιά των εταιρειών.

Κομοτηνή: “Η εξόρυξη χρυσού απαξιώνει την ίδια τη ζωή”
79η ΔΕΘ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Σύμφωνα με τον κ. Σεργκενλίδη έγινε κτήμα της ίδιας της κοινωνίας στην περιοχή της Θράκης η προσπάθεια αυτή κατά της εξόρυξης. Συμμετέχουν οι πάντες για να αποτραπεί η υλοποίηση αυτού του σχεδίου. «Βέβαια ζούμε σε χαλεπούς καιρούς και οι άνθρωποι δικαίως αναρωτιούνται ποιο θα είναι το μέλλον μιας περιοχής. Σαφώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ΄αυτούς τους τομείς, εμφανίζονται ως οι σωτήρες, σαν από μηχανής Θεός για να σώσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι οι θέσεις εργασίας γιατί και λίγες θα είναι σε σχέση μ’ αυτές που θα χαθούν και τόσο ανθυγιεινές και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να εξαφανιστούν τα κοιτάσματα. Από το ένα μέρος στο άλλο θα συνεχίσουν να μεταφέρονται οι δραστηριότητες με συνέπεια την πλήρη απαξίωση της περιοχής, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα για άλλου τύπου ανάπτυξη. Αυτά τα έχει αντιληφθεί η κοινωνία και αντιστέκεται. Η ύφεση, όμως, αποτελεί τον ούριο άνεμο στα πανιά των εταιρειών. Επιχειρούν ανά πάσα στιγμή και έντονα τον τελευταίο καιρό σε όλα τα Βαλκάνια . Με συστηματικό σχέδιο χτυπούν σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπορέσουν να αγκιστρωθούν σε ένα μέρος».

«Βάλουν εναντίον των κατοίκων οι οποίοι υπερασπίζονται τη νομιμότητα αυτή τη στιγμή».

Κομοτηνή: “Η εξόρυξη χρυσού απαξιώνει την ίδια τη ζωή”Όπως επισημαίνει ο κ. Καθηγητής στις Σκουριές, παρά την τελευταία απόφαση, «απόφαση του Σκουρλέτη», όπως την ονομάζουν, που είναι απαγορευτική, (ουσιαστικά απορρίπτεται όλο το σχέδιο που βασιζόταν στην μεθοδολογία της ακαριαίας στίξης, μιας μεθόδου υποτίθεται φιλικής στο περιβάλλον η οποία αποδείχτηκε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί γιατί η περιεκτικότητα της περιοχής σε αρσενικό είναι τόσο μεγάλη, που αν εφαρμοστεί θα είχε καταλάβει όλο τον υδροφόρο ορίζοντα, τον αέρα, την ατμόσφαιρα), υπάρχει συνεχώς κινητικότητα με τυχαίες πράξεις, υποτιθέμενων αδειοδοτήσεων. Αδειοδοτήσεις πάνω σε ένα έργο το οποίο βασίζεται σε ένα σύνολο παρανόμων πράξεων και ουσιαστικά αυθαιρεσιών, χωρίς εγκρίσεις, είτε από δασικές υπηρεσίες, είτε από πολεοδομίες, είτε από οπουδήποτε αλλού. «Συνεχίζουν με τον τρόπο τους αυτοί να λειτουργούν πάνω σε αυθαίρετες πράξεις και εντελώς παράνομες. Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού βάλουν εναντίον των κατοίκων οι οποίοι υπερασπίζονται τη νομιμότητα αυτή τη στιγμή».

«Η Χαλκιδική σε λίγο καιρό δεν θα έχει νερό.»
Παρά το γεγονός ότι στην ουσία του το θέμα της εξόρυξης δεν αποτελεί «μνημονιακό ζήτημα», παρόλο αυτά, όπως επισημαίνει ο κος Σεργκενλίδης, κάθε φορά τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπογείως κι ασκούνται τεράστιες πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο, κατά τόπους και κεντρικά. «Υπάρχουν σαφώς συνδεδεμένα συμφέροντα. Μετέρχονται οποιοδήποτε μέσο θέλουν, όπως ο διχασμός της κοινωνίας.
Χωρίς να έχει φτάσει σε ένα σημείο πλήρους εξέλιξης του έργου, έχουν συμβεί δεκάδες παρανομίες και τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή. Η Χαλκιδική σε λίγο καιρό δεν θα έχει νερό. Δεν θα έχει νερό και για τον εαυτό της και για τα εκατομμύρια τουριστών που την επισκέπτονται. Σε έναν τόπο σαν την Χαλκιδική δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει αυτό το κακό και συνεχώς παρουσιάζονται τάσεις επέκτασης, φανταστείτε τι θα συμβεί στην περιοχή, των Σαπών, του Περάματος, αλλά και στις άλλες περιοχές για τις οποίες έχουν καταθέσει αιτήσεις για διερευνητικές εξορύξεις».

«θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει η επένδυση του χρυσού»
Όσον αφορά τέλος στις αδειοδοτήσεις, όπως επισημαίνει, έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο της λήψης απόφασης των αδειοδοτήσεων. Τον τελευταίο λόγο έχει όχι η αιρετή περιφέρεια,αλλά η διορισμένη. «Τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα για αυτούς που μάχονται τέτοιου είδους επενδύσεις. Θα πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει. Προβλήματα μακροχρόνια. Προβλήματα σε ό,τι συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα (παραγωγή, καλλιέργεια, μεταποίηση, αλιεία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.α.). Καμιά από αυτές τις εταιρείες εξόρυξης δεν έρχεται για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας σε ένα τόπο, αλλά για να το εκμεταλλευτεί προς όφελός της» λέει επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Φώτo:Δάνος Σεργκενλίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος