Για άκοπα ξερά χόρτα, αλλά και για κομμένα κλαδιά δένδρων αφημένα σε δύο μικρά αλσύλλια της περιοχής, ικανά να αποτελέσουν εύφλεκτο υλικό, κάνει λόγο η γνωστή Κομοτηναία ποιήτρια Κορνηλία Καραμπίνα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις «παγίδες»  που ελλοχεύουν στην περιοχή, όπου, 35 χρόνια τώρα, περνά μέρος του χρόνου της, την Αλκυόνα. «Για να μην γίνει η Αλκυόνα, Μάτι» όπως λέει χαρακτηριστικά…

«Πέρσι το μήνα Μάιο εργαζόμενοι στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών κλάδεψαν τα αλσύλλια που βρίσκονται στην παραλία των Προσκυνητών. Ένα αλσύλλιο  δίπλα στη θάλασσα και ένα αλσύλλιο τριάντα μέτρα πιο μέσα,τα οποία χωρίζει ένας δρόμος. Έκαναν ένα μεγάλο κλάδεμα, με ένα ογκώδες υλικό αφημένο κάτω από τα δένδρα. 14 μήνες μετά σχηματίζεται ένα τεράστιο προσάναμμα. Μετά την πυρκαγιά στο Μάτι πήρα την πρωτοβουλία να αναζητήσω αρμόδιους (Πυροσβεστική, Δήμος, Περιφέρεια) για να δω τι θα γίνει με αυτό το υλικό. Ο ένας με παρέπεμψε στον άλλο, χωρίς αποτέλεσμα. Διανύουμε το θέρος με το υλικό αποξηραμένο 14 μήνες μετά την κοπή του. Τα Σαββατοκύριακα έρχονται πολλοί ημεδαποί και αλλοδαποί κάποιος θα βρεθεί να πετάξει ένα αποτσίγαρο, καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι να συνεχίσει να παραμένει εκεί» δηλώνει ανήσυχη.

Η κα Κορνηλία Καραμπίνα

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Καραμπίνα κάνει λόγο για άφθονη βλάστηση στην περιοχή, «δεν έχει κουρευτεί ποτέ και όπου κουρεύτηκε το υλικό, χόρτα και κλαδιά, αφέθηκε κάτω» δηλώνει και σημειώνει πως οι ιδιοκτήτες, όπως και εκείνη, κουρεύουν τα κτήματα τους η οικιστική ζώνη, όμως, περιβάλλεται από χαμηλή βλάστηση που είναι κι αυτό ένα προσάναμμα, οπότε χρειάζεται άμεση κινητοποίηση!

Προβλήματα και παράπονα υπάρχουν και για τον ηλεκτροφωτισμό. « Αναρωτιέμαι μερικές φορές αυτοί οι δήμοι τι λόγο ύπαρξης έχουν όταν δεν μπορούν να αναλάβουν την αντικατάσταση ενός καμένου λαμπτήρα;» ρωτά προσθέτοντας πως αυτή την στιγμή στην Αλκυόνα δεν λειτουργεί ο κεντρικός φωτισμός. «Έχουν δώσει φως σε μια – δύο κολώνες και όχι και στα δύο στελέχη, αλλά  στο ένα. Ολόκληρος οικισμός είναι στο απόλυτο σκότος. Έκανα άπειρες προσπάθειες να αντικατασταθούν, αλλά τίποτα. Πληρώνουμε όμως κανονικά τους λογαριασμούς μας. Αναγκάζομαι να καίω γύρω από το σπίτι ιδιωτικές λάμπες κάθε βράδυ. Έχουμε υποστεί την βάσανο της κλοπής. Πρέπει ο χώρος να φωτίζεται κανονικά.»
Όσον αφορά στην εθελοντική κινητοποίηση των πολιτών η κα Καραμπίνα αναφέρει το παράδειγμα του προέδρου του Συλλόγου του οικισμού, του κ. Παναγιώτη Ζωγραφόπουλου, ο οποίος εκτός από τα καθήκοντά του, ως πρόεδρος, «έχει δώσει την ψυχή του», όπως λέει η κα Καραμπίνα, « Έχει αποκαταστήσει ζημιές από την εγκατάλειψη δεκαετιών. Είναι ευτυχία που ανέλαβε, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Πρέπει να ενδιαφερθούν κι άλλοι. Να καθαρίσουν εγκαίρως, να απομακρύνουν το αποξηραμένο υλικό. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος; Κλαδεύουν πλημμελώς μπροστά στην παραλία και τα αφήνουν κάτω. Τα κούρεψαν μπροστά από το σημείο που κολυμπούν οι λουόμενοι, αλλά δεν τα μάζεψαν. Δημιουργήθηκε ένα ξερό στρώμα στο οποίο μπορεί η φωτιά σαν νερό να κυλήσει» προσθέτει η κα Καραμπίνα με την σημείωση ότι η ίδια δεν παραθερίζει κάποιες λίγες μέρες απλά στην περιοχή, αλλά αγαπά τον τόπο και τον επισκέπτεται συχνά.

Δαγλή Φικρέτ, αντιδήμαρχος στο δήμο Μαρωνείας Σαπών: «Θα πάμε και θα τα μαζέψουμε»

«Κόψαμε καθαρίσαμε, έμειναν ιδιοκτησίες στις οποίες δεν έχουμε αρμοδιότητα να μπούμε και να τις καθαρίσουμε» δηλώνει ο κος Δαγλή Φικρέτ, αντιδήμαρχος Μαρωνείας Σαπών και σημειώνει ότι τα κλαδιά που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κόβουν, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι του δήμου να τα μαζεύουν συνέχεια. Τον αναζητήσαμε μετά τις σοβαρές καταγγελίες της κας Καραμπίνα έχοντας ακούσει πως εκτελεί τα καθήκοντα του με ζήλο και φιλότιμο. Επιμένουμε πως πρόκειται για ξερά κλαδιά σε κουρεμένα από πέρσι αλσύλλια και τότε σημειώνει «Το γνωρίζω. Πέρσι πετάξαμε εκατό (100) φορτηγά, φέτος πετάξαμε γύρω στα εξήντα. Ο δήμος έχει να δει 45 οικισμούς, δεν προλαβαίνουμε να τα κάνουμε όλα. Έχουμε έργα οδοποιίας, έχουμε έργα στην παραλιακή ζώνη. Έχουμε οικισμούς στους οποίους γίνονται γιορτές, έχουμε και τις παραλίες. Δεν τα προλαβαίνουμε όλα» δηλώνει

Επιμένουμε λίγο περισσότερο λέγοντας πώς όλα αυτά, κλαδιά και χόρτα είναι ένα πολύ καλό εύφλεκτο υλικό, που παραμένει εκεί για διάστημα 14 μηνών και τον ακούμε να απαντά: «Δεν έχουμε μηχανήματα και προσωπικό για να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα» προσθέτοντας «Δεν βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, υπέστησαν ζημιές κι άλλες περιοχές και τρέχαμε και εκεί.» Τέλος, ο κος Δαγλή Φικρέτ υπόσχεται ότι θα πάει να δει ξανά την περιοχή. « Έχουν δίκαιο όλοι όσοι είναι εκεί και παραθερίζουν. Όμως σαν δήμος δεν προλαβαίνουμε. Είναι πεπαλαιωμένα τα μηχανήματα και λιγοστό το προσωπικό» δηλώνει σημειώνοντας « Κάνω 25 χρόνια αυτή τη δουλειά. Δεν είμαι χθεσινός. Θα πάμε και θα τα μαζέψουμε.»
Φώτο: Κορνηλίας Καραμπίνα ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: