Για τις ελλείψεις υποδομών που θα διευκόλυναν τους διερχόμενους οδηγούς στην Εγνατία Οδό, (Ε.Ο.) μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Γιώργος Αναγνωστάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Λεωφορείων και χρόνια επαγγελματίας οδηγός ο ίδιος.

«Ένας πατέρας δεν πρέπει να κοιτάει να φτιάξει μόνο διαμερίσματα στα παιδιά του, πρέπει και να τα προστατεύει, να νοιάζεται για την ασφαλή μετακίνησή τους.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Αναγνωστάκης και σημείωσε ότι: «Η Εγνατία Οδός είναι μια καρμανιόλα. Ένας δρόμος από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ηγουμενίτσα, ο οποίος είναι 600 khm, χωρίς parking. Δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την Ευρώπη δρόμος χωρίς parking. Ένας οδηγός που ξεκινάει από την Κομοτηνή και θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη, αν έχει φάει και βάλει και το καλοριφέρ τον πιάνει υπνηλία, ή αν ζαλιστεί , αν χαλάσει το αυτοκίνητο, θα πρέπει να υπάρχει χώρος να μπορεί να σταματήσει με ασφάλεια, να σταθμεύσει, να ξεκουραστεί, όπως σε όλους τους άλλους δρόμους της Ελλάδας και στην Ευρώπη. Δεν νοείται δρόμος από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ηγουμενίτσα χωρίς πάρκινγκ, χωρίς τουαλέτα, χωρίς βενζινάδικο. Προχθές σκοτώθηκε στα Γρεβενά μια κοπελίτσα η οποία σταμάτησε , κατέβηκε από το αυτοκίνητο να πάρει αέρα και το κακό δεν άργησε να συμβεί. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, μια τουαλέτα είναι στα Γρεβενά και μια στην Ασπροβάλτα. Πρέπει να κινητοποιηθούν και οι αρμόδιοι.» δηλώνει μην κρύβοντας την αγανάκτηση και τον έντονο προβληματισμό του.
Ζητά από τους αιρετούς, Περιφερειάρχες, δημάρχους, βουλευτές να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν. «Πρέπει να ακούσουν οι αρμόδιοι, γι αυτό μιλάω. Ακούνε οι υπεύθυνοι. Τι κάνουν; Βλέπεις οικογένειες να σταματούν στο δρόμο και γινόμαστε ρεζίλι , εκτιθέμεθα διεθνώς. Είναι ρεζίλι και παγίδα κινδύνου. Γιατί είναι δύσκολο να γίνει; Να μπορεί να σταματάει ένας οδηγός με ασφάλεια;» αναρωτιέται φανερά προβληματισμένος από όλα εκείνα που βλέπει στον επαγγελματικό του χώρο.

Μάλιστα δεν παραλείπει να αναφερθεί στου οδηγούς των φορτηγών που ταξιδεύουν διανύοντας μεγάλες αποστάσεις άυπνοι. «Δεν έχω τίποτα με τους Τούρκους οδηγούς, αλλά λέω ποια είναι η πραγματικότητα. Έρχονται οι ίδιοι οι Τούρκοι οδηγοί από τα βάθη της Ανατολίας, αλλάζουν τον ταχογράφο στην Αλεξανδρούπολη και συνεχίζουν μέχρι την Ηγουμενίτσα άυπνοι γιατί έτσι προστάζουν τα αφεντικά τους, αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Κοιμούνται στο τιμόνι και πέφτουν πάνω στους άλλους. Θα πρέπει η τροχαία που είναι έμπειρη όταν βλέπει μια νταλίκα να τον σταματάει και να παίρνει τις πινακίδες. Κοιμάται στο τιμόνι και σκοτώνει πέντε»δηλώνει και σημειώνει για την κατάσταση του οδοστρώματος πως «Αλλού γίνονται συντηρήσεις στο οδόστρωμα και αλλού όχι.»

Όσον αφορά στις ταχύτητες που αναπτύσσονται; «Τα λεωφορεία έχουν «κόφτη» μπορεί να πάνε μέχρι 102 khm την ώρα και οι νταλίκες το ίδιο, με 80-90 khm την ώρα μέσα στο τούνελ περνούν οι οδηγοί των άλλων αυτοκινήτων με μεγαλύτερη ταχύτητα αν πέσουν πάνω στα λεωφορεία ή στις νταλίκες θα γίνουν παρανάλωμα.» δηλώνει ο έμπειρος επαγγελματίας οδηγός προσθέτοντας πως «Έχουν γίνει τροχαία δυστυχήματα, θα γίνουν και πάλι αφού δεν γίνεται τίποτα για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Η τροχαία οφείλει να βάλει συμβατικά αυτοκίνητα και να αστυνομεύουν στο δρόμο, να βάλει κάμερες. Δεν νοείται επαγγελματίας οδηγός ή ερασιτέχνης να πηγαίνει στη λωρίδα ασφαλείας.»
Υποστηρίζει καταθέτοντας και την εμπειρία του από το εξωτερικό, όπου και έχει εργαστεί. «Έχω δουλέψει στη Γερμανία. Εκεί, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δεν κινούνται στην ΛΑΕ, παρά μόνο το Ασθενοφόρο, το 100 και η Πυροσβεστική, δεν θα δεις να κινούνται άλλου είδους οχήματα, φορτηγά, αυτοκίνητα, λεωφορεία, όπως εδώ. Θα πρέπει να τους αφαιρούν το δίπλωμα και να τους περνούν από εξετάσεις ψυχολόγου» σημειώνει για να καταλήξει λέγοντας « Είναι πάρα πολλά τα στρεβλά στο δρόμο και χωρίς πειθαρχία δεν γίνεται τίποτα, τα εγκληματικά λάθη θα συνεχίζονται με τραγικά αποτελέσματα.»
Φώτο: Εγνατία Οδό ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: