Το Κουρμπάν Μπαϊράμ (η Γιορτή της Θυσίας), τη μία από τις δύο μεγάλες γιορτές του ισλαμικού κόσμου, γιορτάζουν σήμερα οι μουσουλμάνοι. Με κάθε ελευθερία και τιμώντας την δική τους παράδοση και τα μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης. Διαρκεί 3 ημέρες, περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι.

Μέρες πριν οι νοικοκύρηδες φρόντισαν να προμηθευτούν τα ζώα που θα θυσιάσουν. Συνήθως πρόβατο, χωρίς να λείπουν κι άλλες επιλογές, όμως, όπως: κατσίκι, μοσχάρι, αγελάδα. Το μοίρασμα του σφάγιου ακολουθεί. Το ζώο της θυσίας χωρίζεται στα τρία. Το ένα προορίζεται για τους φτωχούς, για να συμμετάσχουν κι εκείνοι στη χαρά τους, το άλλο για τους συγγενείς και φίλους που δεν θυσίασαν ζώο και το τελευταίο κομμάτι για το σπίτι. Στο Κουρμπάν Μπαϊράμ, όπως κάθε Μπαϊράμι, γίνονται επισκέψεις στους τάφους των νεκρών συγγενικών προσώπων, εκεί διαβάζουν προσευχές από το κοράνι. Την πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού, τις πρωινές ώρες, γίνεται στα τζαμιά το «Μπαϊράμ ναμαζί», η ειδική προσευχή του μπαϊραμιού.

Το φίλημα του χεριού και το δώρο στους μικρούς

Ξεχωριστό χρώμα έχουν οι επισκέψεις που γίνονται στα συγγενικά πρόσωπα, οι μικρότεροι σε ηλικία στους μεγαλύτερους. Πρώτα στη μητέρα και τον πατέρα και στη συνέχεια σε γνωστούς και συγγενείς για να τους ευχηθούν για το Μπαϊράμι φιλώντας τα χέρια των μεγάλων, που  μοιράζουν πάντα  δώρα στους μικρούς (χρήματα και γλυκά). Με τον τρόπο αυτό εκφράζουν την αγάπη και το σεβασμό τους.Την τιμητική τους έχουν πάντα τα σιροπιαστά γλυκά.

Επισκέπτες και από την Τουρκία

Εκατοντάδες αναμένεται να είναι και φέτος οι Τούρκοι επισκέπτες που θα περάσουν από τα Τελωνεία των Κήπων και των Καστανέων για να επισκεφτούν την Ελλάδα περνώντας σε Καβάλα, Θάσο, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή τις γιορτινές αυτές μέρες.
Φώτο: Κλειστά τα καταστήματα των μουσουλμάνων – Κείμενο -φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: