Παρατηρούν το παιχνίδι του καιρού, μια Άνοιξη, με την ηλιοφάνεια και μια χειμώνας με την συννεφιά και το κρύο. Οι καιρικές εναλλαγές μοιάζουν με τις δικές τους τοποθετήσεις για τη σημερινή γιορτή. Νεαρές φοιτήτριες του Δ.Π.Θ., εκεί γύρω στα είκοσι, στέκονται αυστηρές απέναντι στους επετειακούς εορτασμούς, αλλά αναγνωρίζουν και την αναγκαιότητα του αγώνα και των αλλαγών.

Μια γιορτή;

«Είναι απλώς μια γιορτή» δηλώνει η πρώτη σημειώνοντας πως «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα για να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους άντρες. Δεν ξέρω για ποιους λόγους θα πρέπει να το γιορτάσουμε;» Ως μια υπενθύμιση για την κοινή προσπάθεια κατά της οικογενειακής βίας αντιμετωπίζει τη σημερινή ημέρα η συμφοιτήτριά της σπεύδοντας να προσθέσει «Όλοι πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι μας είμαστε ίσοι, αν και δεν θα πρέπει να περιμένουμε τη σημερινή ημέρα για να το κάνουμε.» Γίνεται περισσότερο για το θεαθήναι, όπως και το κάθε τι σήμερα υποστηρίζει η τρίτη της παρέας σημειώνοντας πως κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας όταν υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλλα, ενώ κάθε μέρα, όπως λέει, «βλέπουμε περιστατικά που φανερώνουν το αντίθετο. Γιορτάζουμε για να γιορτάζουμε χωρίς λόγο και ουσία.»

Τα πρέπει που πρέπει…

Όσον αφορά σ’ αυτά που πρέπει να γίνουν είναι και οι τρεις κατηγορηματικές πως θα πρέπει να στηριχτεί περισσότερο από το κράτος, ώστε η γυναίκα να μπορέσει να τα καταφέρει στη δουλειά και στο σπίτι. «Πρέπει να γίνει κάτι πιο οργανωμένο από το κράτος» δηλώνει η μια «Να μάθουν να ζητάνε οι ίδιες βοήθεια γιατί έχουν πολλούς κι αντικρουόμενους ρόλους.» προσθέτει η δεύτερη και η τρίτη στέκεται στο θέμα της αλληλεγγύης. Και η μια θα πρέπει να βοηθάει την άλλη γιατί είναι συχνό το φαινόμενο να υποσκάπτει και να προσπαθεί να χαντακώσει την άλλη και γενικά να μην υπάρχει αυτή η στήριξη στα άτομα του ιδίου φύλλου.

Να κυνηγήσουν τα όνειρά τους

«Μήνυμα ότι θα πρέπει να γίνουν πιο δυναμικές και να απαιτήσουν πράγματα. Όλοι είμαστε ισάξιοι έχουν πολλά να δώσουν» είναι το μήνυμα που στέλνουν. «Να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να μην βασίζονται σε άλλους.» προσθέτουν σημειώνοντας με νόημα «Αφού θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, ας αλλάξουν πρώτα οι ίδιες. Κανείς δεν θα σε βοηθήσει, αν δεν βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου.»
Φώτο: ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: