«Η ποίηση είναι ένας δρόμος που είναι κάθετος προς τα πάνω. Ένας δρόμος που ενώνει την γη, τον άνθρωπο με τον ουρανό. Τα ανθρώπινα συναισθήματα, αυτά που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, τα γεγονότα των ανθρώπων, όλα αυτά που μπαίνουν και περνούν μέσα από την καρδιά του ανθρώπου ο ποιητής τα μεταφέρει στην οικουμενική διάσταση και συνήθως αυτή η αποστολή, από αυτό τον δρόμο είναι δύσβατος, ο κάθε ποιητής μόνος του τον ανοίγει. Είναι η δική του ματιά, ο τρόπος που ο ίδιος αισθάνεται, τα μηνύματα που ο ίδιος στέλνει.» δηλώνει η σπουδαία Βουλγάρα ποιήτρια Έλκα Ναγκόλοβα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Λευκός Αμφορέας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» σε μετάφραση από τα Βουλγαρικά του Χρήστου Χαρτοματσίδη. «Είναι ένα βιβλίο για τον άνθρωπο, τους πολιτισμούς και το Θεό που προσπαθεί να ενώνει και όχι να χωρίζει τους ανθρώπους.» δηλώνει η ίδια.

Ο ποιητής γράφει με το αίμα και τα δάκρυά του
Μιλώντας για τις δυσκολίες της εποχής μας τονίζει πως πάντα, σε όλες τις εποχές, υπήρχαν δυσκολίες, όχι τόσο εξωτερικές, όσο εσωτερικές, προερχόμενες δηλαδή από τον εσωτερικό κόσμο. «Ο ποιητής είναι πολύ ευαίσθητος, πολύ εύθραυστος, τα βιώνει πολύ όλα μέσα του. Ο ποιητής βιώνει επίπονα μέσα του κάθε πόλεμο, όσο μακριά ή κοντά γίνεται. Βιώνει την έλλειψη αγάπης, την προδοσία, την απώλεια της φιλίας και της αγάπης. Ο ποιητής βιώνει το κάθε δάκρυ στα μάτια των παιδιών, συμπάσχει με την ανθρώπινη φτώχεια, την πενία, ό,τι υπάρχει σήμερα.» δηλώνει συγκινημένη παρομοιάζοντας τον ποιητή ως «μια μικρή καμπάνα που είναι δεμένη κάπου στον ουρανό, φτάνει μέχρι τη γη και είναι τόσο ευαίσθητη που ο κάθε άνθρωπος την παρακινεί και την κάνει να γυρίζει. Γι αυτό λέγεται ότι ο ποιητής δεν γράφει με μελάνι, γράφει με το αίμα και τα δάκρυά του.»

«Η ζωή είναι κάτι απλό, αρκεί να υπάρχει μέσα της η αγάπη.»
Ποιο, όμως, είναι το μήνυμα που η ίδια στέλνει; Την ρωτάμε για να υπενθυμίσει πρώτα ένα πανανθρώπινο μήνυμα στην παγκόσμια λογοτεχνία, στο οποίο, όπως λέει, πιστεύαμε πολλά χρόνια το μήνυμα που είχε επινοήσει ο Ντοστογιέφσκι, ότι δηλαδή η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. «Σήμερα δυστυχώς σκέφτομαι πως υπάρχει πάρα πολύ δυσπιστία και αν θα έπρεπε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα και μια ελπίδα για την ανθρωπότητα γενικώς είναι ότι όχι η ομορφιά, μα η ανθρώπινη αγάπη θα κάνει την προσπάθεια να σώσει τον κόσμο.» Όπως τονίζει, εκεί όπου υπάρχει η αγάπη δεν υπάρχουν πόλεμοι, δάκρυα στα μάτια των παιδιών, δεν υπάρχει προδοσία, αλλά υπάρχει η πίστη, η ελπίδα, η αγάπη. «Η ζωή είναι κάτι απλό, αρκεί να υπάρχει μέσα της η αγάπη.»
Φώτο: Η Έλκα Νιαγκόλοβα με τον μεταφραστή της συλλογής της Χρήστο Χαρτοματσίδη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: