Διερχόμενοι επισκέπτες οι οποίοι παίρνουν μερικές ανάσες στην Κομοτηνή για να συνεχίσουν μετά το ταξίδι τους είναι οι λίγοι εκείνοι που και αυτό το Καλοκαίρι επισκέπτονται την Κομοτηνή. Τίποτε πιο ομαδικό και σε καμία περίπτωση κάτι πιο οργανωμένο. Με αποτέλεσμα και αυτό το καλοκαίρι η Κομοτηνή να εξακολουθεί να είναι η άγνωστη πόλη των γεύσεων…

Ο κ. Νίκος Βασιλάκης, ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης

«Υπάρχουν επισκέπτες, αλλά όχι οργανωμένη προσέλευση τουριστών –επισκεπτών. Σπάνια έρχονται οργανωμένα τουρίστες.» δηλώνει ο κ. Νίκος Βασιλάκης, ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης και σημειώνει ότι: «Έρχονται στην Κομοτηνή κάποιοι διερχόμενοι, κάνουν ένα διάλειμμα γνωρίζοντας την παλιά αγορά, το ρολόι και κυρίως τις γεύσεις του τόπου μας.»Αγαπημένες γευστικές επιλογές ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και ό,τι άλλο τους φανεί γευστικό και ιδιαίτερο κι από τέτοιες επιλογές στην Κομοτηνή πολλές…

Διερχόμενοι επισκέπτες από την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Τουρκία.

«Οι περισσότεροι δεν είναι επισκέπτες που ξοδεύουν, που θέλουν να αγοράσουν. Υπάρχει, όμως, κόσμος, που το ωραίο θέλει να το δοκιμάσει και αν του αρέσει, θα ξοδέψει. Φεύγοντας επίσης, όλο και παίρνουν κάτι μαζί τους.» Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα οι Ρουμάνοι, οι οποίοι επιστρέφοντας από την Χαλκιδική συνήθως και κάνοντας μια μικρή στάση στην Κομοτηνή θέλουν κάτι να πάρουν από τα παραδοσιακά προϊόντα, που συνήθως έχουν δοκιμάσει: καπνιστό, τσίπουρο, αλλαντικά κ.α.

« Δεν ρωτούν πολλά- πολλά για τον τόπο, συνήθως αυτές τις δύο ώρες που περνούν στην περιοχή μας, θέλουν να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν.» δηλώνει ο κος Βασιλάκης και σημειώνει « Γνωρίζω καλά ότι τους Ρουμάνους τους διευκολύνει η Κομοτηνή ως πέρασμα. Κάνουν το ταξίδι τους με μια ανάπαυλα εδώ, μια διανυκτέρευση χωρίς να χρειαστεί έπειτα να κάνουν διάλειμμα και στην Βουλγαρία.»
Όσον αφορά σε εκείνα που πρέπει να γίνουν για να έλξει όντως η Κομοτηνή και η Ροδόπη γενικότερα επισκέπτες και τουρίστες; «Κάτι άμεσο και εύκολο δεν υπάρχει. Πρέπει να είναι κάτι δύσκολο και προγραμματισμένο, στοχευόμενο και ομαδικό για να φέρει αποτέλεσμα.» απαντά ο Κομοτηναίος επιχειρηματίας και σημειώνει «Όλοι μαζί να βοηθήσουμε σ’ αυτή την ιδέα κι ας μην έχουμε άμεσο οικονομικό όφελος. Μακροπρόθεσμα κάτι θα αλλάξει.Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί οι επιχειρηματίες τώρα κι ας απολαύσουν τους καρπούς οι επόμενοι.»
Φώτο: Νίκος Βασιλάκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: