Κομοτηνή: Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι θέμα εκπαίδευσης

«Ακόμη και οι ειδικοί στο διαδίκτυο έχουν αποτύχει. Είναι θέμα εκπαίδευσης η ασφάλεια στο διαδίκτυο» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Γιώργος Ρουσάτος, ηλεκτρολόγος μηχανικός με διδακτορικό στο αντικείμενο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας και προσθέτει πως και το διαδίκτυο απαιτεί εκπαίδευση των χρηστών στους διάφορους κινδύνους.

Κομοτηνή: Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι θέμα εκπαίδευσηςΜε αφορμή ομιλία του στην Ακαδημία Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σημείωσε ότι με κατάλληλη εκπαίδευση κάθε φορά μπορούν οι χρήστες να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους καλύτερα. «Κάθε φορά με το που φτιάχνεται κάτι καινούργιο θα ανακαλύπτεται και μια νέα επίθεση σ’ αυτό το καινούργιο πράγμα, δεν υπάρχει ασφαλές σύστημα» σημειώνει προσθέτοντας πως: «Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούμε είναι: Πρώτον, να ελέγχουμε ό,τι διαβάζουμε. Να ελέγχουμε αν είναι ψευδείς ειδήσεις, που είναι ένα μεγάλο ζήτημα πλέον, η νέα μόδα, τα περίφημα fake news τα οποία υπήρχαν πάντοτε απλά η διάχυσή τους τώρα δεν είναι μόνο στα χέρια των επαγγελματιών της ενημέρωσης κι έτσι δεν είναι ελέγξιμα. Δεύτερον, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσουμε κάποιον φυλλομετρητή θα πρέπει ο υπολογιστής που χρησιμοποιούμε να είναι πάντοτε ενημερωμένος, όσο γίνεται να έχει τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού. Τρίτον, ο υπολογιστής που χρησιμοποιούμε να είναι επίσης ενημερωμένος.Τέταρτον, να ελέγχουμε ότι στη σελίδα που έχουμε συνδεθεί χρησιμοποιείται το Πρωτόκολλο AGPS και να ελέγχουμε το όνομα το οποίο γράφει πάνω στο Πρωτόκολλο. Αν πράγματι γράφει το όνομα του Πρωτόκολλο της σελίδας να ασκούμε κριτική σκέψη σ’ αυτά που βλέπουμε και ακούμε. Και φυσικά να σκεφτόμαστε πάντα τι είναι αυτό που μπορούμε να δημοσιεύσουμε.»

Όπως τονίζει η πιο συνήθης απάτη είναι διάφοροι διαγωνισμοί στα κοινωνικά δίκτυα, που μας προσκαλούν να ανα-δημοσιοποιήσουμε κάτι. «Για παράδειγμα στο FB το «Κάντε αντιγραφή και επικόλληση αυτό το μήνυμα και με αυτό τον τρόπο το FB δεν θα χρησιμοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα» και μας προσκαλούν να το δημοσιοποιήσουμε. Εδώ είναι κάπως προφανές, αν συζητάμε για επιθέσεις που είναι εξεζητημένες, τότε πολλές φορές δεν θα καταλάβουμε τίποτα. Πολλές φορές χάνοντας λεφτά από το λογαριασμό ή βλέποντας κάποια προσωπικά στοιχεία στο internet αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις πέσει θύμα απάτης. «Όπως οδηγώντας υπεύθυνα, έτσι θα πρέπει να σερφάρεις υπεύθυνα.Πρέπει να προσέχουμε τα πάντα.»

Όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου; Η Ελλάδα είναι αρκετά κάτω από την Ευρώπη , κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 75% με τον μ.ο. στην Ευρώπη να είναι στο 85% στη χρήση του διαδικτύου καταρχήν και κατά δεύτερον και στην αντίληψη του διαδικτύου και στην αντίληψη των κινδύνων που έχει. «Είμαστε στις αναπτυγμένες χώρες, όχι στις υπανάπτυξη. Η πολύωρη ενασχόληση με το internet δεν σημαίνει ότι καθόμαστε απαραίτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε χρησιμοποιούμε το internet για να επικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε με κόσμο που βρίσκεται μακριά, είτε επίσης για να ελέγξουμε πράγματα του σπιτιού μας. Αναφέρομαι στα έξυπνα σπίτια, στις έξυπνες συσκευές» δηλώνει ο κος Ρουσάτος και προσθέτει «Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο ενημέρωση, επικοινωνία. Στο διαδίκτυο υπάρχει μια νέα αναδυόμενη τεχνολογία, όπως το διαδίκτυο πραγμάτων στο οποίο μπορεί να κάνει ο καθένας από μακριά κάποιες λειτουργίες στο σπίτι του, να ανάψει τα φώτα, τον θερμοσίφωνα, να ελέγξει τι τρόφιμα υπάρχουν στο ψυγείο του.»
Φώτο: Γιώργος Ρουσάτος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος