Προβληματισμένοι δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων τους. Ιδιαίτερα δύσκολη η θέση των ορεσίβιων κτηνοτρόφων οι οποίοι χάνουν την χρηματική ενίσχυση, την συνδεδεμένη γάλακτος.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Αθανάσιος Κουσουτζής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, τον κο Αθανάσιο Κουσουτζή επειδή δεν μπορούν να πιάσουν το πλαφόν γάλακτος εξαιρούνται από την λήψη της συνδεδεμένης. «Δεν πρέπει να πάρουν αυτό το βοήθημα; Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είναι Β’ διαλογής;» αναρωτιέται και σημειώνει πως η περιοχή της Ροδόπης είναι ακριτική , δεν έρχονται πολλοί έμποροι, καθώς λόγω των μεταφορών ανεβαίνει το κόστος, με αποτέλεσμα το γάλα στα ορεινά να μένει στα αζήτητα, έτσι η παραγωγή τους είναι είτε ελάχιστη είτε ανύπαρκτη.

«Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει να δουν οι υπεύθυνοι πώς θα λυθεί ένα πρόβλημα που αγγίζει κτηνοτρόφους ακόμη και στις ημιορεινές περιοχές. Κτηνοτρόφοι στα ορεινά και μη ορεινά θα πρέπει να πάρουν το βοήθημα» δηλώνει και μιλά για περιοχές που δεν πλησιάζουν πια έμποροι. «Βρίσκουν γάλα πολύ κοντά στις μονάδες επεξεργασίας που διαθέτουν και μάλιστα απαλλάσσονται από το υπερβολικό κόστος μεταφοράς.»

Αυτό που ζητά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος της Ροδόπης είναι να μην ισχύει το πλαφόν της παραγωγής γάλακτος, αλλά η αριθμητική δυναμική του ζωικού κεφαλαίου. «Το ισχύον καθεστώς  μειώνει το εθνικό απόθεμα των δικαιωμάτων και το πρόβλημα εμφανίζεται στον τόπο, στη Θράκη, όχι στην υπόλοιπη χώρα. Μειώνονται καθημερινώς οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας.» δηλώνει ο κος Κουσουτζής.

«Υπάρχουν νέοι σε ηλικία που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία;» ρωτάμε τον κο πρόεδρο «Όχι! Μειώνεται, δεν αυξάνεται ο αριθμός τους» απαντά και σπεύδει να προσθέσει: «Καθημερινώς μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο στο Νομό μας. Όταν αυτή τη στιγμή σφάζουμε με 90 λεπτά το κιλό το πρόβατο και 3,30 το κιλό το αρνί και το κοστολόγιο είναι στα 50 ευρώ για κάθε αρνί, τότε πώς θα βγει αυτός ο άνθρωπος αν δεν πάρει αυτό το βοήθημα; Πώς θα καλύψει τα έξοδά του; Το αδιέξοδο είναι εδώ, το ζωικό κεφάλαιο σε δύο χρόνια μηδενίζει στο Νομό μας.»
Φώτο: Αθανάσιος Κουσουτζής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: