Κομοτηνή: Η δενδροκαλλιέργεια επιλογή των παραγωγών

Ο Στράτος Δαγκουλίδης, ξεκίνησε το 2005 να ασχολείται με την δενδροκαλλιέργεια. Στην αρχή, όπως λέει, είχε πλήρης άγνοια. « Ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα και γινόταν δυσκολότερο γιατί δεν είχαμε αρκετές γνώσεις και υποστήριξη από γεωπόνους» δηλώνει ο κος Δαγκουλίδης . Σήμερα, 13 χρόνια μετά, είναι πιο καλά πληροφορημένος για τα ζητήματα της παραγωγής του, αλλά και φανερά προβληματισμένος.

Κομοτηνή: Η δενδροκαλλιέργεια επιλογή των παραγωγών
Ο Στράτος Δαγκουλίδης, ξεκίνησε το 2005 να ασχολείται με την δενδροκαλλιέργεια.

Ξεκίνησε να καλλιεργεί μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και ροδάκινα. «Τα ροδάκινα ήταν ακόμη πιο δύσκολη παραγωγή» δηλώνει και θυμάται ακόμη εκείνη την πρώτη απόφαση να στραφεί προς αυτή την παραγωγή «Μέχρι τότε έκανα εμπόριο φρούτων στις λαϊκές αγορές. Αγόραζα, μετά πουλούσα και μετά πάλι αγόραζα. Είδα ότι η κατανάλωση έχει πέσει. Οπότε, σκέφτηκα πως το να αγοράζεις και να πουλάς δεν θα είχε για πολύ μέλλον. “Ψάχτηκα κι αποφάσισα να ασχοληθώ με την δενδροκαλλιέργεια.” Από την αρχή ακόμη διαπίστωσε πως λείπε η σωστή καθοδήγηση. «Είδα ότι δεν υπήρχε η υποστήριξη από γεωπόνους. Δεν υπάρχει γνώση. Και σε μας άγνωστο και στους γεωπόνους επίσης. Οι δικοί μας γεωπόνοι, έχουν μάθει με βαμβάκια, καλαμπόκια κ.α. Από δενδροκαλλιέργεια δεν γνωρίζουν πολλά.»

Σύμφωνα με τον κ. Δαγκουλίδη, με τις άλλες καλλιέργειες, όπως η βαμβακοκαλλιέργεια « η επιδότηση που δίνεται είναι μεγάλη, εύκολο το κέρδος του παραγωγού, θα τα πάρει και ο γεωπόνος τα λεφτά του. Σε μας είναι δύσκολα, γιατί αν χαθεί η παραγωγή και αυτός που έχει δένδρα δεν θα πάρει κάτι και θα μείνει και ο γεωπόνος απλήρωτος. Οπότε, δεν ασχολούνται με μας.»

Παρά τις δυσκολίες δεν πτοείται ούτε χάνει το ενδιαφέρον του. «Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος, απλώς πρέπει να γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις ασθένειες, τα ραντίσματα που πρέπει να κάνει πριν βγει στην παραγωγή, γιατί τότε είναι αργά, έχασες τα λεφτά σου όλα. Η παραγωγή η επόμενη είναι μετά από ένα χρόνο. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν ασχοληθεί γιατί 5 χρόνια θα πρέπει να περιμένεις για να κάνεις απόσβεση στο κεφάλαιο.» «Κεφάλαιο» διόλου ευκαταφρόνητο, όπως λέει, γιατί για 15 -20 στρέμματα, απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ.
Φώτο: Στράτος Δαγκουλίδης ρεπορτάζ –κείμενο – φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος