Κομοτηνή: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείρηση του Προσφυγικού -Μεταναστευτικού

Ως ένα σοβαρό και ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα παρουσίασαν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό οι ομιλητές στο σεμινάριο με θέμα: «Προοπτικές για την Ευρώπη:Γερμανία και Ελλάδα σε διάλογο» που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βερολίνου και του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Ένα θέμα στη διαχείριση του οποίου δεν θα πρέπει, όπως ειπώθηκε, να αφεθεί η Ελλάδα μόνη της.

Κομοτηνή: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείρηση του Προσφυγικού -Μεταναστευτικού
Ernst Reichel, Ελισάβετ Φωκά και Elisabeth Botsch

«Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την αναθεώρηση της Συνθήκης  του Δουβλίνου » ανέφερε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας.
Στην συζήτηση που ακολούθησε για το θέμα έγινε αναφορά από τους ομιλητές σε μια μελλοντική συμφωνία καταμερισμού η οποία θα προβλέπει : 1ον Καταγραφή των αναγκών τους 2ον Επιλογή αυτών που έχουν ανάγκη προσφυγικής προστασίας κι αυτών που δεν έχουν επαναπροώθηση 3ον Κατανομή βάσει προσφορών από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Κομοτηνή: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείρηση του Προσφυγικού -Μεταναστευτικού
Heiko Werner

Σύμφωνα με τον Heiko Werner, επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων, η Ευρώπη που κάποτε για τους πρόσφυγες φάνταζε κάτι αφηρημένο σήμερα φαντάζει συγκεκριμένο, καθώς σχεδόν όλοι έχουν κάποιο γνωστό τους, συγγενή, φίλο, γείτονα, συγχωριανό σε κάποια χώρα μέλος της Ε.Ε.. Όπως είπε το ελάχιστο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να ενταχθούν σε ένα μηχανισμό ρυθμίσεων και κανόνων για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Απαιτείται, όπως ειπώθηκε, σωστή κατανομή των ανθρώπων που έχουν αιτιολογημένη μορφή για άσυλο και μετά εξέταση του τρόπου πώς θα ενταχθούν. «Φυσικά και θα πρέπει να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε.

Κομοτηνή: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείρηση του Προσφυγικού -Μεταναστευτικού
Βασίλης Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Heiko Werner η μεγάλη μάζα δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, θέλει να πάει στην Γερμανία και στη Γαλλία, καθώς γνωρίζει τις χώρες αυτές. Κάποιοι άλλοι όμως για λόγους οικογενειακούς ή ανθρώπινους, θεωρούν ότι αρκετά μεγάλη περιπέτεια έζησαν στην πορεία τους κι έτσι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Η μεγάλη μάζα, ωστόσο, θέλει να συνεχίσει το ταξίδι. Όσον αφορά στο οργανωμένο έγκλημα κι αυτό είναι παρόν σ’ αυτές τις μεγάλες διαδρομές των μεταναστών . Στην Ελλάδα έρχονται κυρίως οικογένειες από εμπόλεμες περιοχές, αλλά και από: το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές . Στην Ισπανία μετανάστες από την Νιγηρία. «Διαφορετική «πελατεία» συνήθως γυναίκες που στέλνονται στην Ευρώπη για να βγάλουν λεφτά με την πορνεία.». Επίσης, το Οργανωμένο Έγκλημα προτιμά διαδρομές προς την Ιταλία, ή την Βουλγαρία-Ρουμανία. Όπως τόνισε είναι υποχρέωση όλων των κρατών να αντιμετωπίσουν τους μετανάστες με ανθρωπιστικούς όρους, «είναι άνθρωποι με τραυματικές εμπειρίες».

Κομοτηνή: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείρηση του Προσφυγικού -Μεταναστευτικού
Lisa Badum

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Βασίλης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες (ΕΣΠ) είπε ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα τράνζιτ. «Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν ξέρει που πηγαίνει και ναι θέλει να μείνει στην Ελλάδα » τόνισε για να εξηγήσει ότι οι άνθρωποι από Πακιστάν και Μπαγκλαντές έρχονται για να μείνουν, να εργαστούν, το 30% των διαδικασιών ασύλου στην Ελλάδα αφορά Πακιστανούς κι Αφγανούς, ενώ οι κύριες ροές των μεταναστών είναι από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. «Διαμορφώνεται Αφγανική Κοινότητα και στην Ελλάδα γιατί σε άλλες χώρες έχουν περιορισμούς» είπε. Μιλώντας για τις δομές τόνισε πως οι άνθρωποι στις δομές προσπαθούν, αλλά η κατάσταση των δομών δεν το επιτρέπει. Όπως τόνισε ο κος Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα νόημα να κρατούμε τους πρόσφυγες εκεί που έφτασαν με τυχαίο τρόπο. Αλλά, με δίκαιη κατανομή των προσφύγων να πηγαίνουν σε άλλα κράτη.
Σε αναφορά της η Lisa Badum, βουλευτής των Πρασίνων τόνισε πως η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτουργεί καλά. «Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε έναν επιθετικό παράγοντα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να δούμε και τις κυρώσεις» ανέφερε για να προσθέσει ότι ο Ερντογάν κάνει ό,τι θέλει και η ΕΕ δεν μπορεί να δράσει εξ αιτίας αυτής της συμφωνίας. Σε αναφορά της δε στην Καγκελάριο Μέρκελ τόνισε πως: «Η Μέρκελ είπε ότι: “Θα τα καταφέρουμε” στο προσφυγικό-μεταναστευτικό το 2015,  αλλά δεν είπε το πώς, δεν πήρε μαζί της τον πληθυσμό, για παράδειγμα οι δήμαρχοι δεν ήταν προετοιμασμένοι.»

Αξίζει να σημειωθεί πως αντιδράσεις στην παραμονή προσφύγων υπήρξαν από χώρες όπως: Η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία και για την στάση τους αυτή βρίσκονται προ της επιβολής κυρώσεων.
Φώτο:Στιγμιότυπα από το σεμινάριο στη Δράμα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος