Κομοτηνή: Η «ευφυής» γεωργία στο πλευρό των παραγωγών

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να ψεκάσει ένας αγρότης και για ποια ασθένεια; Πότε να αρδεύσει χωρίς να προκαλέσει ζημιά, αλλά αντιθέτως να βοηθήσει ουσιαστικά την καλλιέργεια; Πόσες μονάδες λιπαντικών στοιχείων, πότε και με ποιά μορφή θα πρέπει να ρίξει στο χωράφι του; Απαντήσεις σ’ αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα δίνει η “ευφυής” γεωργία. Τις πληροφορίες τις παίρνει ο γεωπόνος και τις μεταδίδει στους αγρότες, εξοικονομώντας χρήματα και βοηθώντας ουσιαστικά τις καλλιέργειες.

Κομοτηνή: Η «ευφυής»  γεωργία στο πλευρό των παραγωγών
Ο κος Κ. Μίχος

Η «ευφυής» γεωργία στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία παραγωγής που συνδυάζει επιστημονική γνώση , τεχνολογία, την εμπειρία και την γνώση του γεωπόνου και του παραγωγού. Σκοπός της είναι να παρέχει συμβουλές – υπηρεσίες για την καλύτερη υλοποίηση των αγροτικών διαδικασιών, την φυτοπροστασία, την άρδευση και την θρέψη» δηλώνει ο κος Κωνσταντίνος Μίχος,υπεύθυνος διαχείρισης έργων «ευφυούς» γεωργίας Neuropublic. Όπως σημειώνει για να το πετύχει αυτό απαραίτητο στοιχείο είναι η συλλογή δεδομένων από διάφορες πηγές , οι οποίες θα μπουν σε ένα σύστημα και θα δώσουν την ολοκληρωμένη συμβουλευτική.

Οι πηγές από όπου συλλέγονται τα δεδομένα είναι οι εξής τέσσερις: Μέσα από το χωράφι , (οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στην καλλιέργεια, μέσα στο φύλλωμα, στο έδαφος στο περιβάλλον του φυτού, αλλά και δεδομένα από απομακρυσμένα drones). Επίσης, δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να συλλεχθούν αλλιώς, ούτε από αισθητήρες, ούτε από σταθμούς, είναι τα δεδομένα που συλλέγει ο γεωπόνος μετά από επιτόπια έρευνα στο χωράφι του και η τέταρτη και ίσως η σημαντικότερη λειτουργία είναι τι κάνει ο παραγωγός μέσα στο χωράφι και τι καλλιεργητικές πρακτικές εφαρμόζει; «Είναι αυτές οι πληροφορίες που επηρεάζουν κι εξατομικεύουν περισσότερο την συμβουλευτική, ώστε να είναι κάτι ειδικό, κάτι συγκεκριμένο για το κάθε χωράφι.» δηλώνει ο κος Μίχος.

Ήδη, όπως σημειώνει, εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή μας υλοποιείται αυτή η προσπάθεια σε πρόγραμμα με το βαμβάκι. Εδώ και δύο χρόνια και παράγονται οι πρώτες συμβουλές, συμβουλές οι οποίες προήλθαν γνωρίζοντας καλά τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο χωράφι, εγγυόμενες έτσι καλύτερη φυτοπροστασία, άρδευση και θρέψη . «Πυρήνας» αυτής της προσπάθειας θα είναι ο γεωπόνος, αξιοποιώντας τα δεδομένα και ενημερώνοντας  ο ίδιος τους παραγωγούς.
Φώτο: Κωνσταντίνος Μίχος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος