Ο κος Βασίλης Παπαδόπουλος είναι συγγραφέας και διπλωμάτης

«Ο κος Βασίλης Παπαδόπουλος είναι συγγραφέας και διπλωμάτης. Τον γνώρισα στο Βουκουρέστι ως Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας εκεί. Πρόκειται για έναν άνθρωπο εγγράμματο ο οποίος συνδυάζει το ρόλο του Λογοτέχνη με το ρόλο του διπλωμάτη με εκροές και στους δύο χώρους της δραστηριότητας του. Ήταν ένας εξαιρετικός Πρέσβης που στήριξε και τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική Γλώσσα και έχει συγγράψει έργα τα οποία είναι πραγματικά εξαιρετικά.» δήλωσε η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών (Γ.Φ.Π.Π.Χ.), η κα Μαρία Δημάση συμμετέχοντας στην εκδήλωση με θέμα «Διεπιστημονικές Συναντήσεις στο έργο του διπλωμάτη/συγγραφέα Βασίλη Παπαδόπουλου: Διπλωματία και ποίηση-Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη με τη Γλώσσα ως όχημα πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή παρουσία του συγγραφέα.

Το πάνελ της εκδήλωσης

Τα βιβλία του συγγραφέα, εκτός από την κα Δημάση, παρουσίασαν η κα Αγγελική Μουζακίτη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος, και ο κ. Βασίλειος Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ., ενώ την εκδήλωση που προσέλκυσε και κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου την συντόνισε η κα Νατάσα Βαφειάδου από τον «Π.τ.Θ.»

Η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών (Γ.Φ.Π.Π.Χ.), η κα Μαρία Δημάση

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια του Τμήματος Γ.Φ.Π.Π.Χ. το δοκίμιό του με τίτλο: «Διπλωματία και ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη» από τις εκδόσεις Ίκαρος είναι μια Μονογραφία σπάνιας αξίας. «Έχει μελετήσει το σύνολο του έργου του Σεφέρη και επειδή έχει διττό ρόλο και ο ίδιος αξιοποιεί και την ερμηνευτική προσέγγιση του Σεφερικού έργου. Το πολιτικό και πολιτισμικό περικείμενο της συγγραφής του κάθε έργου.» δήλωσε η κα Δημάση μιλώντας μετά το τέλος της εκδήλωσης στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Όπως είπε η δραστήρια πρόεδρος: «Παρόλο που ο Γιώργος Σεφέρης γκρίνιαζε για το πόσο τον δυσκόλευε η μια από τις δύο ιδιότητες του ποιητή και του διπλωμάτη«, η ίδια θεωρεί ότι είχαν σχέση αλληλόδρασης και αν δεν ήταν διπλωμάτης για να βιώνει τα ιστορικά γεγονότα, πιθανότητα η ποίηση του να μην ήταν αυτή που ξέρουμε.

«Να το διαβάσουν οπωσδήποτε» προέτρεψε το κοινό και εξήγησε πως το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Η προσωπογραφία του Σεφέρη ποιητή, συγγραφέα γενικότερα. Η προσωπογραφία του Σεφέρη διπλωμάτη και η σύζευξη αυτών των δύο. Συμπεριλαμβάνει εξαιρετικές πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιεί και αρχαϊκό υλικό και έχει μια εσωτερική οπτική για να αντιμετωπίζει τα πράγματα η οποία είναι μοναδική. Έχει μελετήσει σχεδόν απόλυτα το σύνολο της βιβλιογραφίας που αφορά το Σεφέρη.» κατέληξε η κα Δημάση.

«Δεν πρόκειται για τον τυπικό και απρόσιτο διπλωμάτη που απλά παρατηρεί και μελετά τα πολιτιστικά τεκταινόμενα αλλά μετέχει και ο ίδιος ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα» ανέφερε η κα Αγγελική Μουζακίτη σημειώνοντας πως ο συγγραφέας ενστερνίζεται και θεμελιώνει τη συλλογιστική του πορεία πάνω στις ακόλουθες αρχές: Την ύπαρξη άρρηκτου δεσμού μεταξύ της γλώσσας και του πολιτισμού και της συνεχούς αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Και την υιοθέτηση όχι της στενής, αλλά της διευρυμένης έννοιας του πολιτισμού, του πολιτισμού ως έννοιας δυναμικής που και περικλείει κάθε πτυχή της ανθρώπινης σκέψης, της συναίσθησης και της δραστηριότητας.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: