«Το μεγάλο διακύβευμα είναι η κλιματική αλλαγή.» δηλώνει ο κος Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος και σημειώνει πως η ΕΕ πρωτοστατεί παγκοσμίως στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. «Εμείς στη χώρα μας έχουμε βάλει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, το πρόσφατο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα είναι πολύ φιλόδοξο με στόχους ακόμη και πιο φιλόδοξους από τους στόχους που μέχρι στιγμής ισχύουν στην ΕΕ.» τόνισε ο κος Κρεμλής μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, με αφορμή επίσκεψή του στην περιοχή, και εξήγησε « Θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να περάσουμε από τα συμβατικά καύσιμα, το πετρέλαιο και τη βενζίνη , στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε την αιολική, την ηλιακή ενέργεια, την ενέργεια από τα κύματα, την γεωθερμία που έχουμε στη χώρα μας και εδώ στη Θράκη έχετε όλες αυτές τις πηγές ενέργειας που μπορούν να αξιοποιηθούν, και βέβαια το φυσικό αέριο ως ενέργεια μετάβασης . Είναι μεν πιο πράσινη από τις συμβατικές πηγές ενέργειας από το πετρέλαιο και τη βενζίνη , αλλά δεν θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.»

Ο κος Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τον κο Κρεμλή υπό την έννοια αυτή ο αγωγός EastMed είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί θα μεταφέρει ευρωπαϊκό αέριο από την Κύπρο και στο μέλλον από την Ελλάδα στην Ε.Ε.. «Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το αέριο του Ισραήλ εξομοιώνεται με το ευρωπαϊκό αέριο μια που δεν είναι ρωσικό αέριο ή αέριο από την Ασία.» εξηγεί. Παράλληλα, τονίζει ότι τα κλιματικά διακυβεύματα , τα ενεργειακά είναι πάρα πολύ μεγάλα. «Η ηλεκτροκίνηση είναι μια από τις προτεραιότητες ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές από τα συμβατικά οχήματα, είναι κι αυτός ένας σημαντικός στόχος και βέβαια ο μεγάλος στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα απόβλητα ως δευτερογενή προϊόντα ή πρώτες ύλες για να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε την Ελληνική Βιομηχανία με υλικά που μέχρι στιγμής πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων ή σε παράνομες χωματερές και τα οποία χάνονται για την οικονομία μας.»

Πέρα από τον σχεδιασμό και τους στόχους που είναι πάρα πολύ φιλόδοξοι και δεσμευτικοί υπάρχει μια δυναμική, όπως εξηγεί ο κος Κρεμλής και για την πράσινη επιχειρηματικότητα, την πράσινη οικονομία, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και κίνητρα για να μπορέσουμε να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω και με στόχους της ΕΕ και με ειδικές ταρίφες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ερώτηση δε για το κόστος (οικονομικό αλλά και απώλειας θέσεων εργασίας) από την μη υλοποίηση μέχρι τώρα των παραπάνω βημάτων ο κος Κρεμλής παραδέχεται πως «Είναι τεράστιες οι απώλειες και πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν. Απώλειες όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για προβλήματα που προκύπτουν και έχουν επιπλέον κόστη. Δηλαδή, το να επιβαρύνεις κάποιο ΧΥΤΑ ο οποίος κινδυνεύει να κλείσει με κίνδυνο να βρεθείς με τα απορρίμματα στους δρόμους ή να πρέπει να φτιάξεις ένα άλλο ΧΥΤΑ με όλα τα προβλήματα κοινωνικής αποδοχής ή να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα απόβλητα από την κτηνοτροφία με κίνδυνο να υπάρξει νίτρο-ρύπανση και να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και η θάλασσα. «Είναι αυτό που λέμε το κόστος το αρνητικό το οποίο είναι πολλαπλάσιο.»

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κος Κρεμλής είναι ώρα υλοποίησης. «Θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός. Σχεδιασμός και Χωροταξικά είναι πολύ σημαντικά βήματα για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε δραστηριότητες που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε όλους αυτούς τους στόχους, διότι σε πολλές από τις περιοχές αυτές όπου για παράδειγμα αναπτύσσονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή. Δηλαδή κανείς δεν θέλει να έχει κοντά του ένα αιολικό πάρκο.»
Έλλειψη ενημέρωσης; Ρωτάμε τον κο Κρεμλή για να απαντήσει καταφατικά εξηγώντας πως σημειώνεται και έλλειψη σχεδιασμού χωροταξικού με περιοχές που θα έπρεπε να είχαν αδειοδοτηθεί από το κράτος, ώστε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις. «Είναι και το αδειοδοτικό κομμάτι. Πρέπει να βελτιώσουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες ώστε να έχει και ο επενδυτής ένα κίνητρο να προχωρήσει γρήγορα.»
Φώτο: Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: