Κομοτηνή: Η κουζίνα του Δωδεκαημέρου κάνει τη Θράκη να ξεχωρίζει

Η κουζίνα της Θράκης ξεχωρίζει τις ημέρες του Δωδεκαημέρου. Η παράδοση επιβάλει: Μπάμπω, ντολμάδες λάχανο τουρσί, χοιρινό πρασοσέλινο, μοσχάρι λάχανο, μπριζόλες φούρνου, τηγανιά, τσιγαρίδες και λουκάνικα. κάθε κρεοπώλης με τη δική του συνταγή και οι νοικοκυρές, παλιές και νέες, δεν την αγνοούν.

Η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής είναι τέτοια που κάθε ομάδα προσθέτει το δικό της ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στον “κόσμο” των γεύσεων της Θράκης. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, Πολίτες, Σμυρνιοί, Καππαδόκες, Καβακλιώτες, Πόντιοι κι Ανατολικορωμυλιώτες, μαζί με τον πόνο του ξεριζωμού έφεραν και τον δικό τους γευστικό πλούτο. Γεύσεις ιδιαίτερες που αντάμωσαν και έδεσαν αρμονικά με την κουζίνα των ντόπιων και προέκυψε κάτι μοναδικά εξαιρετικό, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών του Δωδεκαημέρου. Ένας γευστικός συνδυασμός στον οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Κομοτηνή: Η κουζίνα του Δωδεκαημέρου κάνει τη Θράκη να ξεχωρίζει
Η «Μπάμπω», στη μέση του τραπεζιού

Η «Μπάμπω», ξεχωρίζει καθώς είναι καθαρά θρακιώτικο έδεσμα, απαραίτητο συμπλήρωμα του εορταστικού τραπεζιού. Σύμφωνα με την παράδοση έχει πάρει το όνομα της από την Μπάμπω, δηλαδή την γιαγιά του σπιτιού, που κάποτε είχε τον πρώτο λόγο στην κουζίνα και στο σπίτι. Όπως η γιαγιά οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η «Μπάμπω» τρώγονταν προς το τέλος του έτους, τα Χριστούγεννα και τις ημέρες που ακολουθούν.

Κομοτηνή: Η κουζίνα του Δωδεκαημέρου κάνει τη Θράκη να ξεχωρίζει«Η γαστρονομική παράδοση της περιοχής συνδυάζει Ανατολή και Δύση, αυτός ο ιδιαίτερος συνδυασμός γεύσεων είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, και σημειώνει ότι μέλημα όλων, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, είναι να απολαύσουν αυτές τις παραδοσιακές συνταγές, που ακόμη κι όταν δεν γνωρίζουν πώς να τις παρασκευάσουν, ξέρουν σίγουρα πώς να τις απολαύσουν, με κόκκινο κρασί και καλή παρέα, και φέτος λόγω κορονοϊού μόνο οικογενειακά.

Σε όλη τη Θράκη διατηρήθηκαν ακέραιες οι μαγειρικές παραδόσεις των πληθυσμιακών ομάδων που την κατοίκησαν, κάνοντας την γαστρονομία σίγουρα έναν σημαντικό λόγο για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών. Φέτος, λόγω του κορονοϊού και των μέτρων προστασίας, οι τυχεροί ντόπιοι απολαμβάνουν και οι μακρινοί επισκέπτες αναπολούν.
Φώτο: Φαγητά των ημερών με την Μπάμπω στη μέση του τραπεζιού.

Ρεπορτάζ: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος