100 χρόνια από τη γέννησή της, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να εμπνέει. «Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια γυναίκα καλλιτέχνης πρώτα και μετά πολιτικός», δηλώνει ο καλλιτέχνης αργυροχρυσοχοΐας Κεβόρκ Μελκονιάν, και σημειώνει, «πολιτικός με την έννοια του ανθρώπου που παθιάζεται, που δημιουργεί, που αντιμετωπίζει σωστά την πολιτική».

Η δημιουργία του Κομοτηναίου καλλιτέχνη

Όπως σημειώνει ο Κομοτηναίος δημιουργός, «ήταν η πιο καλή, η πιο άξια στον χώρο της. Είχε οράματα και πολύ καλούς συνεργάτες. Η ίδια ήταν κάτι ξεχωριστό στην πολιτική, είχε οράματα που προσπάθησε όσο μπορούσε να τα κάνει πραγματικότητα».

Από νεαρό παιδί, όπως λέει, τον γοήτευε η εικόνα της έτσι όπως προβαλλόταν από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε. «Όταν βγαίνεις, όταν πολεμάς για τα ιδανικά σου, όταν είσαι επαναστάτης, τότε απολαμβάνεις το σεβασμό όλων. Ήταν μια έντονη προσωπικότητα», σημειώνει σήμερα, και μιλά για το έργο που φιλοτέχνησε, ένα περιδέραιο με ασήμι σε αρχαίο ελληνικό ρυθμό, δημιουργημένο με όλες τις τεχνικές: φλόγα, σφυρήλατο, ζαγρέ, έργο που το εμπνεύστηκε, όπως εξηγεί, από την προσωπικότητά της, αφιερωμένο σε εκείνη.

«Όταν ασχολείσαι με την πολιτική πρέπει να είσαι ειλικρινής», τονίζει και προσθέτει, «με ό,τι κι αν ασχολείσαι πρέπει να είσαι ειλικρινής. Ειδικά στον καλλιτεχνικό χώρο, θέλει ειλικρίνεια και να είσαι ο επαναστάτης που θα χτυπήσεις το χέρι σου στο τραπέζι για να διεκδικήσεις τα καλά. Να έχεις την πυγμή και το θάρρος να διεκδικήσεις τα σωστά».

Σύμφωνα με τον κ. Μελκονιάν, «η Τέχνη χρειάζεται έντονες, δυναμικές προσωπικότητες που θα είναι πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου, αλλά και ικανές να διεκδικούν». Προσθέτει εμφανώς προβληματισμένος ότι «λόγω του κορονοϊού η Τέχνη παρέλυσε. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε άτομα δυνατά που θα λένε σταράτα πράγματα και όχι ήξεις αφίξεις».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία καλλιτέχνη: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: