“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες είναι ποια είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) γιατί η απόσταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις Πρωτεύουσες είναι μεγάλη πόσο μάλλον η απόσταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και  σε περιοχές που είναι μακριά από τις Πρωτεύουσες» δήλωσε ο κ. Τάσος Χανιώτης, διευθυντής στην διεύθυνση Στρατηγικής, Απλούστευσης κι Ανάλυσης Πολιτικής στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε. Βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κιν.Αλ., κ. Αχμέτ Ιλχάν σημείωσε πως η Κ.Α.Π. υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.«Για να εξακολουθήσει να υπάρχει προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να αλλάζει και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.»

Συζήτηση για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας

Η ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη, στήριζε τις τιμές των προϊόντων, μετά στήριζε άμεσα το εισόδημα των παραγωγών, τώρα μπαίνει σε μια κατεύθυνση, όπου το μεγάλο βάρος δεν είναι στο τι θα παράγει ο κάθε παραγωγός , αλλά στο πώς ακριβώς θα παράγει και με ποιο τρόπο η δράση του θα βοηθάει στο να βελτιωθεί το παραγωγικό αποτύπωμα και κυρίως στο αν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα τόσο στο λεγόμενο πρώτο πυλώνα, αλλά και στο δεύτερο που βοηθούν τους παραγωγούς να κάνουν αυτή την προσαρμογή.» υποστήριξε ο κος Χανιώτης επισημαίνοντας ότι η  μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους παραγωγούς που θα τους βοηθήσει να κάνουν αυτές τις προσαρμογές. Αυτό που ο ίδιος βλέπει ως πολύ θετικό είναι ότι υπάρχει ένας δυναμισμός στο γεωργικό τομέα, μια σαφέστατη βελτίωση στο εξαγωγικό εμπόριο, «εξακολουθεί», όπως είπε, «να είναι ελλειμματικό, αλλά πολύ λιγότερο από πριν.  Υπάρχει έντονα η καινοτομία και η πολύ μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών στα ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε.» Όμως, το θέμα, όπως εξήγησε, είναι πως θα τα βάλει όλα αυτά μαζί, ώστε να περάσουν οι παραγωγοί όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη σε μια γεωργία της γνώσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης

Παρόν στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής,  ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία μέσω της ΚΑΠ να κινηθούν οι αγρότες με μεγαλύτερη ευελιξία. «Θα πρέπει οι επιδοτήσεις πια να κατανεμηθούν με όρους πραγματικής δικαιοσύνης» υποστήριξε ο κος Καμίνης εξηγώντας « Εννοώ να πάνε στις περιοχές εκείνες, όπως είναι  η Θράκη ή όπως είναι η δυτική Μακεδονία, που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης. Οι παλιές οριζόντιες πολιτικές, όπου τους μεταχειριζόμασταν όλους σαν να είναι ίσοι πρέπει να σταματήσει.» Σύμφωνα τέλος με τον βουλευτή κο Αχμέτ Ιλχάν η νέα ΚΑΠ δίνει την δυνατότητα από οριζόντια διανομή να οδηγηθούμε στην δίκαιη διανομή. «Η ισότητα είναι η μεγαλύτερη ανισότητα μερικές φορές. Εκεί που υπάρχει ανάγκη να υπάρξει και μεγαλύτερη ενίσχυση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: