Κομοτηνή: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου

“Το έλεγε ο Ιπποκράτης αιώνες πριν ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία κι αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη” δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, γιατρός- παθολογοανατόμος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου θεαγένειο και μιλώντας ειδικά για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο κάποιων άλλων οργάνων σημειώνει πως « έχει προχωρήσει τόσο πολύ η επιστήμη που πλέον κάποιες μορφές θεωρούνται ιάσιμες.»

Κομοτηνή: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου
Ο κος Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, γιατρός- παθολογοανατόμος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου θεαγένειο

Σύμφωνα με τον κο Χαραλαμπίδη η Περιφέρεια μας είναι περίπου στο μέσο όρο των περιστατικών που εμφανίζει όλη η χώρα με εξαίρεση το Νομό Δράμας που εκεί υπάρχει πια πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης νέων περιστατικών. Όσον αφορά στη Ροδόπη είναι περίπου στο μέσο όρο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα με έναν αριθμό 30 ή 50 νέων περιστατικών το χρόνο.

«Η συνηθέστερη μορφή του καρκίνου στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού και στους άνδρες το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στο στομάχι και στο έντερο.» δηλώνει ο κος Χαραλαμπίδης και κάνει λόγο για «σωτηρίες ψηλαφίσεις» και « κατατοπιστικές μαστογραφίες». Όπως τονίζει ο έμπειρος γιατρός, «παρότι στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής έχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια και έχει αποκτηθεί ένα πολύ σύγχρονο μηχάνημα μαστογραφίας, δυστυχώς το προσωπικό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα τα ραντεβού να πηγαίνουν πίσω περίπου στον έναν με δύο μήνες». Σύμφωνα με τον ίδιο όμως η πρόληψη πρέπει να γίνει με μια μαστογραφία και με μια κλινική εξέταση σε έναν γιατρό ώστε να ψηλαφηθεί ο μαστός για να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές π.χ. στο χρώμα του δέρματος ή ενδεχομένως κάποια ροή υγρού από τη θηλή. Στο ερώτημα δε: «Πού οφείλονται τα αυξημένα περιστατικά;» ο κος Χαραλαμπίδης απαντά «Ο καρκίνος έχει αποδεχτεί ότι είναι μια γενετική Νόσος. Για να το πω απλά ο κάθε ένας που γεννιέται φέρει το DNA, σε κάποιους ανθρώπους υπάρχει κάποιο ελαττωματικό τμήμα το οποίο στην πορεία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο υπό την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως είναι η ακτινοβολία, το στρες, η κακή διατροφή , το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, όλα αυτά συνηγορούν στο να αναπτυχθεί.»
Ακριβώς επειδή ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις και «χτυπάει την πόρτα μας», πολλές φορές όντας αργά, έχοντας προχωρήσει χωρίς να δώσει άλλα συμπτώματα, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι είναι ένας προληπτικός έλεγχος. «Μια φορά το χρόνο γενική εξέταση αίματος, ένα τσεκ απ , οι γυναίκες κάθε δύο χρόνια αν δεν υπάρχει ένδειξη μια μαστογραφία και ένα τέστ ΠΑΠ που σώζει από τον καρκίνο του τραχήλου της Μήτρας και οι άνδρες έναν έλεγχο PSA, προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη, μια γαστροσκόπηση και μια κολονοσκόπηση» τονίζει ο κος Χαραλαπίδης δείχνοντας το δρόμο της πρόληψης ως τη μόνη επιλογή όλων.
Φώτο: Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος