Ημέρα μνήμης προχθές για τους 18 άδικα σφαγιασθέντες στο Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης το 1915. Ανάμεσα στα ονόματα αυτό του Κύρκου Ν Κύρκου, συγγενή του Λεωνίδα Κύρκου,που δεν έκρυβε την αγάπη του για το Νέο Σιδηροχώρι.

Όπως σημείωσε ο κ. Δημήτρης Χαρίτου,μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο αείμνηστος πολιτικός της Αριστεράς  είχε παραβρεθεί και τιμηθεί σε πολλές από τις επετειακές εκδηλώσεις. Παρών στις  προχθεσινές εκδηλώσεις μνήμης για μια ακόμη χρονιά ο κος Χαρίτου σημειώνει πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στο βήμα αυτής της ξεχωριστής για τους Σαμακοβίτες εκδήλωσης σε μια ημέρα μνήμης για τον άδικο χαμό. Παράλληλα, έκανε λόγο για ημέρα περισυλλογής για τα δεινά που υπέστη ο ελληνισμός καθώς και την πορεία του στο διάβα του χρόνου.

«Η ιστορία των Σαμακοβιτών είναι σε μικρογραφία αυτής όλου του ελληνισμού.» τόνισε ο κος Χαρίτου

«Η ιστορία των Σαμακοβιτών είναι σε μικρογραφία αυτής όλου του ελληνισμού.» τόνισε ο κος Χαρίτου εξηγώντας πως «Παρά τις στερήσεις, τις διώξεις,τις σφαγές, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, όχι μόνο άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι, αλλά κατάφεραν με μόχθο, με σκληρό αγώνα, να προκόψουν και σήμερα να αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.» Για να καταλήξει σημειώνοντας πως «είναι ένα μήνυμα για την σημερινή Ελλάδα ότι μπορεί , παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, μακρυά από φοβικά σύνδρομα. Ότι μπορεί να προχωρήσει μπροστά με σιγουριά και ασφάλεια χωρίς την κινδυνολογία του χθες,βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες του τόπου και όχι τις προσωπικές στρατηγικές που διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες.»

Μοιράσου το άρθρο: