Κομοτηνή: Ικανοποίηση στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό “Άγ. Νικόλαος”

46 χρόνια στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου «Ο Άγιος Νικολάος» ο Ρεσίτ Νετζέτ. 46 χρόνια και με βροχές και με κρύο, στις καλές και στις δύσκολες μέρες. Πάντα με χαμόγελο και πάντα στο πλευρό των συναδέλφων του. «Πότε δύσκολα και πότε εύκολα χρόνια, κύλησαν χωρίς να το καταλάβω» δηλώνει με χαμόγελο και μιλά για την παραγωγή, που περνά από τα χέρια του: Κεφαλόπουλα, χέλια , γριβάδια παλιότερα, καθώς όπως λέει, λόγω της ξηρασίας αυτά έχουν χαθεί, λαβράκια και τσιπούρα. «Παλιότερα βγάζαμε παραπάνω, τώρα έχει λιγοστέψει η ποσότητα.» σημειώνει χωρίς να χάνει στιγμή το χαμόγελο.

Κομοτηνή: Ικανοποίηση στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό “Άγ. Νικόλαος”
Εκατό τόνους κεφάλι η μέχρι τώρα παραγωγή.

Στο πλευρό των παλαιότερων και οι νεότεροι μαθαίνουν μυστικά της δουλειάς με ενθουσιάσμο κι όνειρα για το μέλλον, όπως ο Χρήστος Φέρελης. Από το 2009 συνέταιρος και ο ίδιος τον συναντήσαμε στο συσκευαστήριο μαζί με άλλους συναδέλφους του να ετοιμάζει την νέα παρτίδα με τα κεφαλόπουλα που είχαν προορισμό τη Θεσσαλονίκη. «24 συνολικά νέοι σε ηλικία συνεταιριστές συνεχίζουμε το έργο των πατεράδων μας γιατί με πολύ κόπο και ιδρώτα έχτισαν αυτόν τον Συνεταιρισμό, τον πονάμε, όπως θα τον πονούσαν και οι ίδιοι. Αλλά συναντάμε πολλές δυσκολίες, λόγω της κρίσης, οι τιμές έπεσαν πολύ κι αυτό δυσχέραινε τη δουλειά μας, παρά το γεγονός ότι τα ψάρια ζουν και τρέφονται φυσιολογικά, είναι άγρια, δεν τα ταΐζουμε εμείς .»

Κομοτηνή: Ικανοποίηση στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό “Άγ. Νικόλαος”
Είκοσι πέντε χρόνια στο χώρο ο κ. Γιώργος Γκίλης, πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού.

Είκοσι πέντε χρόνια στο χώρο ο κ. Γιώργος Γκίλης, πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού τώρα βλέπει με ικανοποίηση την φετινή παραγωγή να είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. « Βέβαια περιμέναμε περισσότερη αθερίνα, σταματήσαμε στους πενήντα τόνους, βγάλαμε 100 τόνους κέφαλο και 30 τόνους καβούρια. Περιμένουμε τα χέλια, που είναι «λαχείο», αν κάνει καιρό θα βγάλουμε, ειδάλλως όχι. Σε σχέση με πέρσι είμαστε 100% πάνω. Μοναδική «αστοχία» η τσιπούρα, καθώς πέρσι ο γόνος καταστράφηκε με αποτέλεσμα φέτος να μην έχουν αλιεύσει τσιπούρα ούτε για δείγμα. Αν κρατήσουμε το γόνο φέτος, του χρόνου θα έχουμε και τσιπούρα. « δηλώνει παρουσιάζοντας περιεκτικά τη φετινή προσπάθεια.

Φέτος τα περισσότερα κεφάλαια έφυγαν στο εξωτερικό με τιμές πολύ χαμηλές 0,80 – 1,20-1,60 το κιλό. Αλλά και στην Ελληνική αγορά, Πάτρα, Μεσολόγγι, Αθήνα, και λίγα σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα. «Η Αθερίνα φεύγει στην Ιταλία και τα Καβούρια στην εσωτερική αγορά και μετά από μεταποίηση για Ιταλία κι Ισπανία.» αποκαλύπτει και μιλά με ενθουσιασμό για ένα πρόγραμμα που έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως», πρόγραμμα προϋπολογισμού 95.000 ευρώ, για την τοποθέτηση σκεπάσματος του τάφρου διαχείμασης, εκεί δηλαδή που ξεχειμωνιάζουν τα ψάρια. «Σε καινούργια προκήρυξη για παρόμοια προγράμματα θα είμαστε και πάλι παρόν για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα χειμαδιά μας.» υπόσχεται ο δραστήριος πρόεδρος υποσχόμενος καλύτερες μέρες για τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του.
Φώτο: Στιγμιότυπα από τον Συνεταιρισμό ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος