Κομοτηνή: Καμπανάκι κινδύνου από τις αιμοδοσίες της χώρας

Καμπανάκι κινδύνου ηχούν οι Αιμοδοσίες όλης της χώρας λόγω της έλλειψης αίματος απόρροια της αυξημένης ζήτησης που σημειώνεται πάντα την περίοδο του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την κα Παγώνα Κόφα, επισκέπτρια υγείας στην Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής η περίοδος που διανύουμε κρίνεται πάρα πολύ δύσκολη. «Τα ψυγεία όλων των αιμοδοσιών», όπως λέει, « έχουν χτυπήσει κόκκινο κι αυτό γιατί πάντοτε τέτοια εποχή έχουμε σοβαρές ελλείψεις αίματος». Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι να αναβάλλονται χειρουργεία και να υπο-μεταγγίζονται οι ασθενείς.

Κομοτηνή: Καμπανάκι κινδύνου από τις αιμοδοσίες της χώρας
Η κα Παγώνα Κόφα, επισκέπτρια υγείας στην Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής

«Θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε. Είμαστε σε μια περίοδο που πάρα πολύς κόσμος έχει φύγει διακοπές. Δεν γίνονται εθελοντικές αιμοδοσίες λόγω του καλοκαιριού . Επομένως, καλό θα είναι κάθε άνθρωπος να αφιερώσει δέκα λεπτά από το χρόνο του, να προσέλθει σε όλες τις αιμοδοσίες, όπου κι αν βρίσκεται, για να προσφέρει αυτό το πολύτιμο υγρό που ρέει στις φλέβες του, το αίμα» δηλώνει η κα Κόφα και σημειώνει πως “υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Άνθρωποι που νοσηλεύονται και χρειάζονται το αίμα μας για να τα καταφέρουν”.

Κομοτηνή: Καμπανάκι κινδύνου από τις αιμοδοσίες της χώρας
Στο Τμήμα Αιμοδοσίας της Κομοτηνής θα πρέπει να προσέλθουν όλοι όσοι μπορούν να δώσουν αίμα

Δεν είναι τυχαίο ότι κρούουν το καμπανάκι όλες οι αιμοδοσίες της Ελλάδας. Το Ελληνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια με το πρόγραμμα «4 Εποχές» . Η εθελοντική αιμοδοσία καλεί όλο τον κόσμο να προσέλθει να δώσει αίμα και να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.
Ιδιαίτερα τώρα που κάποιες περιοχές έχουν αποκλειστεί λόγω της Ελονοσίας , όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη, η περιοχή των Φερών και κάποιες άλλες. Γι αυτό και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Μπορούν να αιμοδοτήσουν όσοι έχουν κλείσει τα 18 τους έτη μέχρι την ηλικία των 64 ετών , να έχουν φάει ένα πάρα πολύ καλό πρωινό, να είναι ξεκούραστοι, να μην παίρνουν φάρμακα εκτός κάποιων εξαιρέσεων . «Και μόνο από το γεγονός ότι με το αίμα σου μπορούν να σωθούν τρία άτομα, τρεις ασθενείς, το αίμα διαχωρίζεται στα τρία συστατικά του. Άλλοι θα πάρουν το πλάσμα, άλλοι τα αιμοπετάλια , άλλοι τα συμπυκνωμένα ερυθρά, είναι πολύ σημαντικό. Όπως και η αίσθηση ότι με το αίμα σου μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο . Είμαστε μια χώρα με πολλά περιστατικά παιδιών με μεσογειακή αναιμία που χρήζουν μετάγγισης , πολύ συχνά. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντική η προσφορά αίματος» σημειώνει η κα Κόφα.

Ιδιαίτερα όπως τονίζει σε μια χώρα, που σημειώνονται πολλά τροχαία ατυχήματα, που αυξάνονται το καλοκαίρι, όπως αυξάνονται και οι ανάγκες μεταγγίσεις των ατόμων αυτών. «Το αίσθημα της εθελοντικής προσφοράς οι Έλληνες το έχουν μέσα μας. Και το αίσθημα της εν-συναίσθησης είναι πολύ σημαντικό. Άρα, θα πρέπει να στηριχτούμε στον αλτρουισμό κι όχι να περιμένουμε να συμβεί κάτι τραγικό όπως συνέβη στο Μάτι και κατακλύστηκαν όλες οι αιμοδοσίες από άτομα για να δώσουν αίμα» τονίζει προσθέτοντας « Δεν πρέπει να συμβεί κάτι για να προσεγγίσουμε τις αιμοδοσίες τις Ελλάδας θα πρέπει επιτέλους να είμαστε αυτάρκεις και να μην κάνουμε εισαγωγές αίματος από το εξωτερικό.»
Φώτο: Τμήμα Αιμοδοσίας , Παγώνα Κόφα ρεπορτάζ- κείμενο- φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος