Κομοτηνή: Κάτι ξεχωριστό ετοιμάζουν για τα Χριστούγεννα οι «Φιλοτένχες»

Νέο δυναμικό ξεκίνημα με χορωδία, με μουσικές, με χορό, με πλεκτική και κέντημα για τους «Φιλοτέχνες» της Στέγης Παράδοσης και Λαογραφίας με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως προδιαγράφεται ήδη μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά.

Κομοτηνή: Κάτι ξεχωριστό  ετοιμάζουν  για τα Χριστούγεννα οι «Φιλοτένχες»
Ιωάννα Αλμπανίδου και Δημήτρης Κυριακάκης

«Στη χορωδία ξεκινάμε με πολλές προσδοκίες έχοντας ήδη προγραμματίσει εμφανίσεις μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο, αυτό που έλκει το ενδιαφέρον όλων είναι η προετοιμασία για μια πολύ ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με κάλαντα Χριστουγέννων, χορό και τραγούδι από το χθες.» δηλώνει ενθουσιασμένος ο κος Δημήτρης Κυριακάκης υπεύθυνος τμημάτων μουσικής στους «Φιλοτέχνες».

Όπως αποκαλύπτει εκείνος και η πρόεδρος της Στέγης, η κα Ιωάννα Αλμπανίδου τη συγκεκριμένη εκδήλωση την προγραμματίζουν από την πρώτη χρονιά έναρξης λειτουργίας του Συλλόγου. «Νομίζω πως φέτος είμαστε έτοιμοι να την παρουσιάσουμε. Είναι πολύ μεγάλη δουλειά, ήθελε πολύ ψάξιμο με καταγραφές, με συνεντεύξεις, με υλικό. Πρόκειται για τα Χριστούγεννα σε όλη τη Θράκη, αυτό ήταν το δύσκολο κομμάτι. Θα παρουσιάσουμε έθιμα από το χθες, όπως τα έφεραν οι παππούδες μας και τα είχαν μάθει από τους δικούς τους παππούδες στην Πατρίδα. Μια εκδήλωση που θα αφορά όλη τη Θράκη, Βόρεια, Δυτική κι Ανατολική. Κοινά σημεία, αλλά και διαφορετικές πτυχές θα διατρέχουν όλη την εκδήλωση.» δηλώνει η κ Αλμπανίδου κι αποκαλύπτει ότι θα ακουστούν κάλαντα σπάνια, που δεν έχουν ακουστεί, κάλαντα από κάθε περιοχή της Θράκης. Θα παρουσιαστούν χριστουγεννιάτικοι χοροί, που τους χόρευαν παλιά και θα γίνει και αναβίωση εθίμων. Όλα αυτά θα είναι εμπλουτισμένα με λαογραφικά κείμενα, με πληροφορίες για το κοινό.»
Κομοτηνή: Κάτι ξεχωριστό  ετοιμάζουν  για τα Χριστούγεννα οι «Φιλοτένχες»Οι διοργανωτές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Όπως λένε η έρευνα έχει χρόνια τώρα ξεκινήσει και προμηνύει ότι ετοιμάζεται κάτι πολύ καλό για την περιοχή. Μάλιστα η Ιωάννα Αλμπανιδού σπεύδει να ευχαριστήσει όλες και όλους που κατέθεσαν τις γνώσεις τους, ανοίγοντας τα σπίτια τους, μα κυρίως τις καρδιές τους στους «Φιλοτέχνες».

«Στο χωριό μου, στην Αίγειρο, έδειξαν ένα μεγάλο ενθουσιασμό και μια καλή πρόθεση να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους του χωριού, βοήθησαν με κείμενα, με ιστορίες, με παλιές αναμνήσεις. Άνοιξαν τα σεντούκια τους κι έβγαλαν πολύτιμα αντικείμενα από μέσα για τα σκηνικά, αλλά και αυθεντικά κομμάτια φορεσιών. Πραγματικά τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου» δηλώνει η κα Αλμπανίδου. Στην ανταπόκριση που υπάρχει από τον κόσμο στέκεται ο Δημήτρης Κυριακάκης «Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Τους καλώ και τώρα, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην χορωδία του Συλλόγου, να έρθουν να κάνουν την εγγραφή τους. Υπάρχει πάρα πολύ καλό κλίμα. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει όλο αυτό που λέγεται παράδοση. Μουσική, μουσικά όργανα , χορό και τραγούδι. Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί.» δηλώνει.
Τέλος, δεν παραλείπουν να επισημάνουν την ανάγκη, όσοι ασχολούνται, να σέβονται την παράδοση και να μην την αλοιώνουν, να είναι κοντά της όσο μπορούν. «Χρειάζονται πολύ προσεκτικά βήματα. Είναι κάτι πολύ εύκολο να γίνει. Η καταγωγή όλων είναι από εδώ. Μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, στη γειτονιά μας, στο χωριό μας και να βρούμε την αυθεντικότητα. Δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε. Είναι καλό να υπάρχει μεράκι και θέληση, καλύτερο από το να γίνονται προχειροδουλειές. Όπως και να έχει, όταν κάποιος άνθρωπος ασχολείται με την παράδοση, τότε μόνο να κερδίσει έχει και μόνο να αγαπήσει αυτόν τον τόπο και νομίζω ότι αυτό αρκεί. Εκεί είναι η ουσία.»
Φώτο: Η κα Ιωάννα Αλμπανίδου και ο κος Δημήτρης Κυριακάκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος