Με αναφορά στο παρελθόν και ιδιαίτερη μνεία στον «αποκλεισμό», όπως είπε, « των κατοίκων της περιοχής από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» ξεκίνησε την κεντρική πολιτική ομιλία του στην Κομοτηνή ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με την ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μιλώντας παρουσία όλων των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ στο Νομό Ροδόπης, αλλά και μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο όλων των ηλικιών ο κος Στυλιανίδης τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για ισχυρή εκπροσώπηση.

«Οι παλιότεροι θυμούνται πολύ καλά, πόσες φορές δάκρυσαν μπροστά στις κλειστές πόρτες της κεντρικής εξουσίας, βιώνοντας την αδικία και την περιφρόνηση σε αυτούς και στα παιδιά τους, που ενώ άξιζαν κανείς δεν τους έδινε την ευκαιρία να το αποδείξουν. Στην εργασία, στις Επιστήμες, στην Τέχνη, στην αγορά στην πολιτική. Η Θράκη στερούνταν επί μακρόν τη δυνατότητα να δώσει φτερά στα ταλαντούχα παιδιά της, χριστιανούς και μουσουλμάνους, γιατί κάποιοι την κρατούσαν μονίμως στη σκιά και την έδεναν σφιχτά στην άγκυρα της καθήλωσης.» ανέφερε ο κος Στυλιανίδης. Για να αναφερθεί στην συνέχεια στην εποχή των «αγανακτισμένων» «Κάποτε οι αντίπαλοί μας, οι εκφραστές των αγανακτισμένων που μούτζωναν τη Βουλή, μπορούσαν να μας κρίνουν και να μας κατακρίνουν στα λόγια, γιατί δεν είχανε οι ίδιοι παρελθόν. Σήμερα όμως που έχουν παρελθόν, δεν θα κριθούμε απλά, αλλά θα συγκριθούμε με κριτήριο όχι τα λόγια, αλλά τα έργα μας.» για να σημειώσει «Με κριτήριο τα αποτελέσματα που έφερε στον τόπο, ο καθένας με τις πολίτικές που επέλεξε να ακολουθήσει. Τους καλώ λοιπόν να περπατήσουμε μαζί στη Ροδόπη μας. Να δούμε και να θυμηθούμε. Να μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας και να συνειδητοποιήσουμε που ήμασταν και που φτάσαμε.»

Αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής στάθηκε στην δημογραφική της αποδυνάμωση, αλλά και «στην αιμορραγία νέων επιστημόνων, επαγγελματιών, αγροτών λόγω ανεργίας και ανέχειας, την μετέτρεψαν από Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας και Μοντέλο Δυναμικής Εναλλακτικής Ανάπτυξης σε πεδίο σύγκρουσης ακραίων εθνικισμών, παρέμβασης ξένων κέντρων και άνθισης λαϊκισμών που υπονομεύουν και απειλούν ότι χτίσαμε με πολύ κόπο όλοι μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, τις τελευταίες δεκαετίες της μεταπολίτευσης. Τα 50 χρόνια Περιφρόνησης που βίωσαν οι γονείς μας, τα βλέπουμε τώρα μετά από 5 χρόνια Αδικίας, να απειλούν να επιστρέψουν στον τόπο μέσα από την Ορφανή Ροδόπη.»
Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αιχμές για τους «αντιπάλους» του «Πολιτικός δεν είναι αυτός που σέρνει το χορό στα πανηγύρια, αυτός είναι χορευτής» για να σημειώσει «Δεν είναι αυτός που αυτάρεσκα αγοράζει χώρο στις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά παράθυρα και τα social media για να θαυμάζει τη φωτογραφία του. Πολιτικός δεν είναι αυτός που θέλησε στη δύση της ηλικίας τους ή στη μέση μιας άλλης καριέρας να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του. Πολιτικός δεν είναι αυτός που κατηγορεί τους άλλους για να ψηλώσει το δικό του ανάστημα. Τέλος, πολιτικός δεν είναι αυτός που χρησιμοποιεί μηχανισμούς άλλων κρατών και περίεργα κέντρα εξουσίας για να τον επιβάλλουν στους συμπολίτες του.»

Μιλώντας για την σχέση του πολιτικού με τους πολίτες τόνισε πως θα πρέπει να είναι άμεση χωρίς ενδιάμεσους, αμφίδρομη και ζωντανή «δηλαδή όπως κάναμε εμείς χρόνια τώρα με την πλειονότητα αλλά και την μειονότητα.» Για να προσθέσει στην συνέχεια «Ο πραγματικός πολιτικός, αντίπαλό του δεν έχει ένα άλλο πρόσωπο ή ένα άλλο κόμμα. Αντίπαλό του έχει τα προβλήματα του τόπου και αναφορά του, τους ανθρώπους του. Ο πραγματικός πολιτικός πατάει στη γη και στην πραγματικότητα. Δεν απογειώνει λαϊκίστικα τις προσδοκίες των συμπολιτών του, για να γκρεμίσει στη συνέχεια τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Ο πραγματικός πολιτικός είναι διανοητικά και ψυχολογικά εκπαιδευμένος, να διαχειρίζεται κρίσεις χωρίς να πέφτει και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις σε λίγα λεπτά που θα προσδιορίσουν τη ζωή των πολλών για πάρα πολλά χρόνια. Ο πραγματικός πολιτικός πρέπει να δρα σαν απόλυτος επαγγελματίας, σαν ευσυνείδητος λειτουργός της δημόσιας ζωής και σαν φωτισμένος ηγέτης. Όχι σαν τυχοδιώκτης θεσιθήρας, ούτε βέβαια σα ματαιόδοξος περαστικός. Ο πραγματικός πολιτικός πρέπει να αφοσιώνεται απόλυτα στον τόπο του και στους ανθρώπους του ταυτίζοντας τη ζωή του ολόκληρη με αυτήν την Αποστολή, την εκπροσώπηση δηλαδή του τόπου του στα Κέντρα των Αποφάσεων.»
Τέλος, καταχειροκροτούμενος ανέφερε ότι σ’ αυτές τις εκλογές: «δεν έχουμε πλέον περιθώρια να διαλέξουμε κολλητούς. Δεν βολεύουμε φερτούς. Δεν ικανοποιούμε προσωπικές ματαιοδοξίες κανενός. Δεν παρασυρόμαστε από αγανακτισμένους. Δεν τιμωρούμε τους Άξιους, επειδή δεν ικανοποιήθηκε κάποτε το προσωπικό μας ρουσφέτι, ΓΙΑΤΙ έτσι αδικούμε τον εαυτό μας και υπονομεύουμε την Πατρίδα μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στηρίζουμε την Ισχυρή Εκπροσώπηση».
Φώτο:Στιγμιότυπα από την ομιλία του πρώην Υπουργού ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: