Ο Γιάννης Λουλουδόπουλος από το 1997 ασχολείται με την παρασκευή αρτοσκευασμάτων.
Εργαζόμενος για την οικογενειακή του επιχείρηση παρατηρεί πολλά να έχουν αλλάξει στην αγορά και στο χώρο του τα τελευταία χρόνια. «Έχουν ανοίξει πάρα πολλές επιχειρήσεις με παρόμοιο αντικείμενο και η «πίτα» έχει μοιραστεί» δηλώνει ο νεαρός επιχειρηματίας σημειώνοντας ότι η άνοδος του ΦΠΑ στο 24% δυσκόλεψε επιπλέον τη λειτουργία τους.

«Αναγκαστήκαμε όλοι οι επαγγελματίες να ασχοληθούμε με όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα για να μπορέσουμε να «τζιράρουμε»» δηλώνει. «Εγώ για παράδειγμα αναγκάστηκα να ασχοληθώ με δεξιώσεις, με στολισμό βάφτισης, με προσκλητήρια και μπομπονιέρες. Υπάρχουν μαγαζιά που επιβιώνουν μόνο μ’ αυτό» προσθέτοντας ότι η εργασία την Κυριακή θεωρείται πλέον δεδομένη.

Αλλαγές σημειώνονται ακόμη και στις κοινωνικές συνήθειες των πολιτών. Για παράδειγμα οι δεξιώσεις μετά από βαφτίσεις δεν θεωρούνται πλέον δεδομένες , ούτε είναι πολυπληθείς, όπως παλιά. «Έχουν σταματήσει τα party των γενεθλίων. Σταμάτησε ο κόσμος να φωνάζει κόσμο στο σπίτι του. Παλιότερα γινόταν βαφτίσεις με 300 άτομα και τώρα με λιγότερους από εκατό προσκεκλημένους» δηλώνει ο έμπειρος επαγγελματίας παρατηρώντας κι εκείνος η κρίση να έχει κάνει τους ανθρώπους περισσότερο εσωστρεφείς. «Ακόμη και στα μνημόσυνα που γίνονται είναι όλα μετρημένα. Λιγοστεύουν τα πάντα.»

Το κόστος των αλλαγών και της μειωμένης κατανάλωσης κλήθηκαν πρώτοι να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς είναι οι πρώτοι που απομακρύνθηκαν. «Δουλεύουμε περισσότερες ώρες για να μην πάρουμε έξτρα υπάλληλο» δηλώνει ο κος Λουλουδόπουλος μην κρύβοντας την αγωνία του. «Καθημερινά προσπαθώ να βγάζω καινούργια αρτοσκευάσματα για να προσελκύσουμε τον πελάτη. Νομίζω ότι ο κάθε συνάδελφος κάνει ό,τι καλό μπορεί για την επιχείρηση του κι όποιος αντέξει.»
Φώτο: Γιάννης Λουλουδόπουλος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: