«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν» είχε γράψει ο Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ στην ιστορία του «Μικρού Πρίγκηπα». Όμως ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του ΔΠΘ, ο Απόστολος Γαρούφος δημιούργησε ένα λογισμικό,το «MinaDot», που δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να «δουν» και να «διαβάσουν» σπουδαία έργα της Λογοτεχνίας…με τα χέρια τους.

Ένα λογισμικό, ένα αληθινό θαύμα, μπορεί και δίνει ελπίδα σε ανθρώπους που ήταν μόνιμα στο σκοτάδι. «Θαύμα δεν θα το έλεγα. Μια μικρή προσπάθεια είναι να φέρω αυτά στα έργα κοντά στους ανθρώπους αυτούς. Δημιούργησα ένα λογισμικό , το οποίο υπάρχει και στο FB και κάνει αυτόματες μεταγραφές « δηλώνει σεμνά ο κος Γαρούφος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και μιλά για ένα τεράστιο κείμενο, το οποίο σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί και το μεταγράφεις κανείς. «Υπάρχουν τέτοια λογισμικά με τα οποία γίνονται μετεγγραφές, αλλά το δικό μου πρόγραμμα μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε το χρειάζεται.» εξηγεί κι αποκαλύπτει ότι ήδη μετέγραψε τρία έργα: «Τον μικρό Πρίγκηπα», το «Μονόγραμμα» και την «Ασκητική» . «Τα περνάω όπως είναι σαν λέξεις στο πρόγραμμα και μετατρέπονται στους αντίστοιχους συμβολισμούς της γραφής , ένα βιβλίο, όσων σελίδων κι αν είναι, το έργο, μεταγράφεται αυτόματα.

Με τη βοήθεια του καθηγητή Γούδα Τηλέμαχο ο Απόστολος Γαρούφος συνεχίζει την προσπάθεια μεταγραφής γνωστών κι αγαπημένων έργων σε γραφή Braille προκειμένου να γίνουν προσβάσιμα σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» ήδη διατίθεται δωρεάν στη γραφή Braille μέσω της επίσημης ιστοσελίδας «Πολιτιστικός Σύλλογος Τσοτυλίου». Δύο εκδοτικές εταιρείες σε συνεργασία με κάποιους συγγραφείς έχουν ζητήσει να γίνει η μεταγραφή των βιβλίων τους. «Ήταν επιτυχημένο βήμα γιατί θα βοηθήσει πολύ κόσμο να μπει στα σπίτια. Σε συνεργασία με την κα Αντιπρυτανη, την κα Ζωή Γαβριηλίδου την προσπάθεια αυτή θα την συνεχίσουμε» δηλώνει επισημαίνοντας πως πάντα θα είναι κοντά στη Θράκη. «Είμαι ερωτευμένος με την Κομοτηνή, αγαπώ και την Αλεξανδρούπολη» δηλώνει ο νεαρός επιστήμονας.»
Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: