«Λουκέτα» λόγω μη έκδοσης φορολογικών αποδείξεων μπήκαν σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κομοτηνή, στα οποία πραγματοποιήθηκαν φορολογικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πρόκειται για δύο café bar, που βρίσκονται πέριξ και εντός της πλατείας Ειρήνης. Το γεγονός της επιβολής της συγκεκριμένης ποινής σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Εμπορικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Νομού Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής « 20 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς μεροκάματο. Για τέσσερις μέρες, μειωμένοι τζίροι, μειωμένοι ΦΠΑ και φόροι. Πού είναι το όφελος του κράτους;» αναρωτήθηκε ζητώντας την εφαρμογή άλλου τρόπου επιβολής των ποινών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη οι τελευταίοι έλεγχοι επέβαλαν λουκέτο λόγω φορολογικών παραβάσεων, και πιο συγκεκριμένα λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. «Είμαστε υπέρ των ελέγχων, των σωστών και λογικών ελέγχων και των λογικών προστίμων. Βλέπουμε, όμως, τη μια επιχείρηση να κλείνει για τέσσερις μέρες και την άλλη για δύο. » δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημειώνοντας πως ο μόνος κλάδος, όπου ακόμη και τώρα διενεργούνται έλεγχοι είναι τα café και η εστίαση. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό.» δηλώνει κι αποκαλύπτει πως η μια από τις δύο επιχειρήσεις έβαλε λουκέτο για μη έκδοση απόδειξης 34 ευρώ. «Ακόμη και 1000 ευρώ να ήταν τέσσερις μέρες είναι πολλές για να είναι κλειστή μια επιχείρηση.» δήλωσε ο έμπειρος επαγγελματίας θέτοντας το ερώτημα αν έχει αναρωτηθεί κανείς «ποιος πραγματικά τιμωρείται και ποιος ωφελείται; Τιμωρούνται οι κακοί επιχειρηματίες; όχι τόσο. Τιμωρούνται οι εργαζόμενοι. 20 περίπου εργαζόμενοι δουλεύουν σ΄ αυτές τις δύο επιχειρήσεις. Μένουν άνθρωποι, που δεν φταίνε σε τίποτα, άνεργοι. »

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ροδόπης και τα πρόστιμα θα πρέπει να συνεχίσουν να επιβάλλονται και οι έλεγχοι να διενεργούνται. «Δεν είπα να υπάρχει αναρχία, αλλά τα χρηματικά πρόστιμα θα ήταν αρκετά. Όχι λοιπόν το κλείσιμο μιας επιχείρησης.» όσον αφορά στους ελέγχους ο κος Ανέστης Βαφειάδης σημειώνει πώς γίνονται «συχνότατα, καθημερινά, αδιάλειπτα σε συγκεκριμένους κλάδους». Από την πλευρά της Ομοσπονδίας διενεργείται έρευνα, σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες της Περιφέρειας, για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται συχνότερα στην Κομοτηνή σε σχέση με άλλες περιοχές. «Σκοπεύουμε να αντιδράσουμε συνολικά.» δηλώνει σημειώνοντας πως με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την επιλογή των λουκέτων το κράτος χάνει έσοδα. «Πώς ζητάει έσοδα και βάζει λουκέτο;» αναρωτιέται.

Δεν λείπουν και τα προσκόμματα κατά τη διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες με αφορμή την εικόνα που οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια επιχείρηση η οποία δύο μήνες τώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει, έχοντας, όπως ο κύριος Βαφειάδης λέει, να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες της «ευφάνταστα κολλήματα». «Μιλούν για το χρώμα των πινακίδων, το ύψος της τέντας κ.α. Ποια είναι η ομορφιά όλης της πόλης κι εμείς κολλάμε στις επιχειρήσεις; Θέλετε να αλλάξουμε όλη την πόλη; Να την αλλάξουμε, εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε. Αλλά όχι ο κάθε υπάλληλος να παίρνει μια θέση. Ας κάνουν μια βόλτα κι αν δουν ποιο είναι το κοινό χρώμα, να μας το πουν, να το προστατέψουμε όλοι μαζί.» λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, καλεί όλους τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να τηρούν τους Νόμους. «Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Χρειάζεται ομόνοια, ενότητα, σύμπνοια. Η λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα θα οδηγήσει να ψοφήσει και η δικιά σου κατσίκα και όλο το κοπάδι σου. Γι αυτό απαιτείται νομιμότητα, ενότητα, ομόνοια και προσπάθεια για το καλύτερο.»
Φώτο: Επιχείρηση στην Κομοτηνή Ρεπορτάζ-κείμενο-Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: