Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες δίνουν τη δική τους «μάχη». Οι πρώτοι για να πουλήσουν την παραγωγή τους και οι δεύτεροι για να εξυπηρετήσουν το κοινό τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αμνοερίφια που ήδη κρέμονται στα τσιγκέλια της δημοτικής αγοράς.

Απογοήτευση στους κτηνοτρόφους

κτηνοτρόφοιΤη δυσαρέσκεια του κτηνοτροφικού κόσμου της Ροδόπης γνωστοποίησε ο Γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ροδόπης κ. Νεντίμ Σαϊτ με παρέμβασή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής. «Τα ζωντανά φεύγουν από το μαντρί μας 2,10 λεπτά το κιλό και τα σφαγμένα 4 ευρώ το κιλό» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει ότι όσα αρνιά είναι πάνω από 14 κιλά πωλούνται 3,80 και 3,70 το κιλό, ούτε καν 4». Μιλά με απογοήτευση. Βλέπει τους κόπους της χρονιάς να πωλούνται «τζάμπα» όπως λέει. «Είναι χειρότερα από πέρσι. Θα έπρεπε οι αρμόδιοι να προβαίνουν σε συνεχής ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας για να αποφεύγονται οι εισαγωγές και εν συνεχεία οι περίφημες «ελληνοποιήσεις»» προτείνει σπεύδοντας να καταθέσει την αγανάκτηση του κτηνοτροφικού κόσμου για την αισχροκέρδεια των εμπόρων.

Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια λένε οι έμποροι

IMG_20170410_093458_4CSΤην άποψη των εμπόρων καταθέτει ο Βασίλης Ιωαννίδης σημειώνοντας πως τα αρνιά θα πωληθούν στους καταναλωτές 8 με 8,5 ευρώ και 8,50 με 9 ευρώ το κιλό τα κατσίκια. «Πρέπει να προσέξει ο κόσμος να μην αφήσει τις αγορές του για τελευταία στιγμή. Όλοι είμαστε μαζεμένοι, έχουμε σφάξει λίγα κομμάτια με αποτέλεσμα Μεγάλο Σάββατο δύσκολο να βρουν αυτό που ψάχνουν». Όπως δηλώνει οι αγορές γίνονται πάντα από τους ντόπιους κτηνοτρόφους. «Είναι πολύ μεγάλο κόλπο οι «ελληνοποιήσεις». Μπλέκονται και σφαγεία με ελληνικές σφραγίδες και κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη» δηλώνει αναφερόμενος στις «ελληνοποιήσεις» των αμνοεριφίων.

Όσον αφορά στις χαμηλές τιμές αγοράς από τους κτηνοτρόφους εκείνος υποστηρίζει πως από τα χέρια των κτηνοτρόφων φεύγουν «6 και 6,20 ευρώ το κιλό, ένα ευρώ κοστίζει μεταφορικά και σφαγείο με αποτέλεσμα, όταν πωλείται 8 ευρώ το κιλό να μένει ελάχιστο κέρδος για τους κρεοπώλες. Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια!» δηλώνει και σπεύδει να καλέσει τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά κι όχι την αγορά της Βουλγαρίας.
Φώτο:Βασίλης Ιωαννίδης, κρεοπώλης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: