Ο Ηλίας από την Αλεξανδρούπολη και ο Άγγελος από την Κομοτηνή συναντήθηκαν σε ένα σεμινάριο εκμάθησης πρώτων βοηθειών του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αναφορές για τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών, για τον τρόπο που γίνεται η καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορραγίες, τα τραύματα και τα επείγοντα περιστατικά.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την εκπαίδευση του Ηλία και του Άγγελου. Διακρίνονται ο πρόεδρος της Ομάδας κος Στάθης Γκεβρέκης (στο μέσο της φωτογραφίας) και οι άλλοι εκπαιδευόμενοι.

«Πρόσφατα είχα μια εμπειρία και χρειάστηκε να δώσω Πρώτες Βοήθειες, είχα δει μόνο κάποια βίντεο και είχα παρακολουθήσει μια διάλεξη. Έτσι, αποφάσισα να παρακολουθήσω το σεμινάριο πρώτων βοηθειών για να γνωρίζω ακριβώς τα βήματα που πρέπει να γίνονται ώστε να προσφέρω σωστά  τις Πρώτες Βοήθειες όταν χρειαστεί. Ελπίζω να μην χρειαστεί να προσφέρω όσα έμαθα.» δήλωσε ο Ηλίας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Μιλώντας μετά το τέλος του σεμιναρίου χαρακτήρισε την εμπειρία της εκμάθησης καταπληκτική! «Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να κάνουν αυτό το σεμινάριο και κυρίως να εκπαιδεύονται οι καθηγητές , οι δάσκαλοι και οι μαθητές στα σχολεία.» σημείωσε προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να είμαστε εκπαιδευμένοι γιατί μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, στην οικογένειά μας. Χτυπήστε ξύλο αλλά όλα είναι πιθανά και θα πρέπει να μπορούμε να είμαστε εκπαιδευμένοι. Έστω να μπορούμε να προσφέρουμε τις Πρώτες Βοήθειες,στα πρώτα λεπτά μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.»
Την ίδια άποψη έχει και ο Άγγελος « θεώρησα ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε οπωσδήποτε να μάθω διότι το να παρέχουμε τις Πρώτες βοήθειες σε έναν συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη είναι το μέγιστο αγαθό.» σημείωσε προσθέτοντας ότι: «Αν χρειαστεί να τον βοηθήσουμε, να του χαρίσουμε λίγα λεπτά ακόμη αναπνοής, στην ουσία λίγα λεπτά ζωής μέχρι να έρθει η βοήθεια είναι πολύ βασικό.»
Κι εκείνος, όπως και ο Ηλίας, πιστεύει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει να διδάσκεται και στα σχολεία αυτού του είδους η εκπαίδευση. «Είναι πολύ βασικό, πάρα πολύ βασικό να γίνει αυτό!» είπε προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να μάθει κανείς με τον σωστό τρόπο τις πρώτες εκείνες βοήθειες που μπορούν να κρατήσουν έναν συνάνθρωπο μας στη ζωή.
Φώτο: Ο Ηλίας και ο Άγγελος μαθαίνοντας Πρώτες Βοήθειες ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: