Κομοτηνή: Μάθε παιδί μου Ποντιακά

Array

Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. πρωτοτυπεί παγκόσμια με την διδασκαλία του νέου μαθήματος: «Εκμάθηση της Ποντιακής Γλώσσας». Όλα ξεκίνησαν, όπως δηλώνει ο καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος , μετά το αίτημα του Συλλόγου Φοιτητών. «Η Ιδέα ουσιαστικά προέκυψε ως ανάγκη να μην χαθεί η διαλεκτός μας. Όχι να μην χαθεί ως κάτι μουσειακό . Τείνει να γίνει μουσειακό και δεν μ’ αρέσει αυτό. Νομίζω ότι εμείς οι Πόντιοι τείνουμε να γίνουμε μουσειο-φολκλορικό είδος.» σημειώνει ο καθηγητής έχοντας δίπλα του την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge,  την κα. Ιωάννα Σιταρίδου.

Κομοτηνή: Μάθε παιδί μου ΠοντιακάΣύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο ομόφωνη ήταν και η έγκριση από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος της εκμάθησης της διαλέκτου σε φοιτητές που ενδιαφέρονται. «Το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο και πολύ συγκινητικό. Είναι πρόταση των φοιτητών μας. Το πρότειναν εκείνοι ακούγοντας εμένα  να συζητώ ποντιακά με άλλους συναδέλφους μου.» δηλώνει ξανά χαρούμενος για την αποδοχή που έχει αυτή η προσπάθεια. «Καλύπτει την ανάγκη να μην αφήσουμε τη διάλεκτο να χαθεί , και να την δια δώσουμε και να καλύψουμε την ανάγκη κάποιων φοιτητών που αισθάνονται το δέσιμο με την γλώσσα. Πολύ βασικές ανάγκες και οι δύο.» Τα μαθήματα θα είναι ανοικτά για όλους τους μαθητές. « Αν έχει τα αποτελέσματα που ευχόμαστε, τότε θα ανοίξουμε τα μαθήματα στο ευρύ κοινό.» υπόσχεται.

Κομοτηνή: Μάθε παιδί μου ΠοντιακάΤο Τμήμα έχει συμπεριλάβει στο δεύτερο έτος σπουδών του το νέο μάθημα με τον τίτλο «Εκμάθηση της Ποντιακής Ι & ΙΙ», το οποίο θα διδάσκεται από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε δύο διαδοχικά εξάμηνα (στο τρίτο και τέταρτο), ως μάθημα ελεύθερης επιλογής. Η εκμάθηση της Ποντιακής για πρώτη φορά προσφέρεται ως αυτοδύναμο πανεπιστημιακό μάθημα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές.

Βασικό θέμα που ανακύπτει στην διδασκαλία της Ποντιακής, όπως εξηγεί ο Πόντιος Καθηγητής, είναι ότι δεν έχει κωδικοποιηθεί επισήμως και ως εκ τούτου υπάρχουν περισσότερα από ένα πρότυπα γραφής. Για τους σκοπούς των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθεί το πρότυπο που προτείνεται στο εγχειρίδιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, όμως οι φοιτητές/-τριες θα διδαχθούν επίσης φωνητική μεταγραφή της Ποντιακής δεδομένου ότι πολλοί ποντιόφωνοι τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία αλλά και σε πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης (όπου μέχρι σήμερα ομιλείται η Ποντιακή) δεν γνωρίζουν το ελληνικό αλφάβητο και χρησιμοποιούν αυτοσχέδια συστήματα γραφής.

Στην αρχή του ξεκινήματος αυτής της ενδιαφέρουσας προσπάθειας εμπνευστές , μπροστάρηδες και υπεύθυνοι του Τμήματος εύχονται το Τμήμα να συμβάλλει ενεργά στην διατήρηση, την μελέτη και την διάδοσή της στις νέες γενιές, διανοίγοντας ένα νέο και πολύ σημαντικό ερευνητικό πεδίο και γνωστικό αντικείμενο.
Φώτο:Ο Ηλίας Πετρόπουλος με τη συνάδελφό του, κα Ιωάννα Σιταρίδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος