Κομοτηνή: Μαθαίνουν παίζοντας

Array

Μπορεί η γνώση να κατακτάται παίζοντας; Η Έλενα Γρίβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντά πως ναι! Και αναφερόμενη στη Διδασκαλία μέσω του παιχνιδιού, μια μέθοδο που εφαρμόζει δέκα χρόνια τώρα, εξηγεί:
«Κάτω από την ομπρέλα παιχνίδι εντάσσουμε μια ευρεία τυπολογία παιχνιδιού, για παράδειγμα το κινητικό παιχνίδι, το δημιουργικό παιχνίδι, το παιχνίδι κατασκευών, το λεξικολογικό παιχνίδι, το επιτραπέζιο παιχνίδι». Με τη συνάδελφό της, την κα Μαρία Σέμογλου έχουν κάνει πολλά project στα οποία εντάσσουν όλη αυτή την τυπολογία των παιχνιδιών. «Έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο γλωσσικό, όσο και σε επίπεδο γνωστικό σε μαθητές από έξι έως δεκατέσσερα ετών».

Σύμφωνα με την κα Γρίβα τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα παίζοντας. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, μαθαίνουν πολύ καλύτερα» δηλώνει με σιγουριά και εξηγεί «Μαθαίνουν να επικοινωνούν. Αναπτύσσουν δεξιότητες προφορικού λόγου, γνωρίζουν νέα γνώση, κινούνται, αυτενεργούν χρησιμοποιούν, τόσο λεκτικούς όσο και έξω-λεκτικούς μηχανισμούς επικοινωνίας . Έχουμε μείνει από τα αποτελέσματα κατάπληκτες».

Δέκα χρόνια τώρα εφαρμόζεται η διδασκαλία μέσω του παιχνιδιού. Το δημιουργικό παιχνίδι, το παιχνίδι κατασκευών και το κινητικό παιχνίδι ενσωματώθηκε στα βιβλία που έχουν γραφτεί για τους Ομογενείς του Τορόντο στον Καναδά. Οι ομογενείς μαθαίνουν τη γλώσσα και στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού παίζοντας.

Φώτο:Η κα Έλενα Γρίβα (δεξιά της φωτογραφίας) με την κα Μαρία Δημάση Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος