« Με ενδιαφέρει το παιδί να εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική και να μαθαίνει πέντε πράγματα για  την ιστορία της Τέχνης» δηλώνει η  κα Άννα Παπαλεξάνδρου, η Κομοτηναία ζωγράφος, που ετοιμάζεται να  υποδεχτεί τους μαθητές της για 13η σχολική χρονιά στο δικό της εργαστήριο. Παιδιά από πέντε ετών μέχρι μαθητές της 3ης Λυκείου θα «ταξιδέψουν» μαζί της στο  θαυμαστό χώρο της ζωγραφικής.

«Δεν έχει σημασία να φύγει  από το μάθημα έχοντας δημιουργήσει ένα αριστούργημα. Σημασία έχει να περάσει καλά, να δημιουργήσει το ίδιο, να δράσει, να διασκεδάσει» δηλώνει η κα Παπαλεξάνδρου και σημειώνει πως «από εκεί και πέρα, υπό την καθοδήγησή της  θα δοκιμάσει πολλές τεχνικές, πολλά υλικά, θα μάθει για ζωγράφους και κινήματα από την ιστορία της Τέχνης, θα καταπιαστεί με ανακυκλώσιμα υλικά». Οι ώρες στο δικό της πολύχρωμο εργαστήρι κυλούν πάντα ανάλογα με το κέφι των παιδιών και τις ιδέες της δασκάλας.

Όπως τονίζει η ταλαντούχα ζωγράφος η τέχνη είναι θεραπεία, είναι ένας τρόπος έκφρασης, άρα και εκτόνωσης και σίγουρα χώρος χαλάρωσης για τα παιδιά. «Αν και», όπως σπεύδει να τονίσει, «η ζωγραφική δεν έχει ηλικία, όπως ισχύει με τον αθλητισμό, τη μουσική και άλλες τέχνες. Εγώ αναλαμβάνω παιδιά μέχρι 3ης Λυκείου γιατί οι ενήλικες δεν είναι τόσο συνεπείς όσον αφορά στο πρόγραμμα.»

Όσον αφορά στο ταλέντο που διακρίνει τα νέα παιδιά σήμερα; Η κα Παπαλεξάνδρου δηλώνει κατηγορηματικά πως: «υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα» κι εξηγεί « Βλέπω μαθητές που ξεκίνησαν τη ζωγραφική στα νήπια να έρχονται στην 3η Λυκείου για να κάνουν σχέδιο με σκοπό την εισαγωγή τους στις  Σχολές Καλών Τεχνών». Όπως λέει η διακεκριμένη ζωγράφος τα ερεθίσματα είναι πολλά! Άλλοτε, η θεματολογία που επιλέγει βασίζεται στην ιστορία της Τέχνης, άλλοτε στην επικαιρότητα, στην παράδοση, στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ή σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της.

Έχοντας ήδη πλούσια εμπειρία ενασχόλησης και διδασκαλίας προτρέπει τους γονείς να ενισχύσουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με τις Τέχνες και τον Αθλητισμό. «Έτσι», όπως λέει, «θα γλιτώσουν από άλλα, όταν θα έρθει η ώρα της εφηβείας ή δυσκολότερα χρόνια. Οι Τέχνες κι ο Αθλητισμός κρατάνε τα παιδιά μακριά από άλλες επιρροές και είναι μια θεραπεία. Μην ξεχνάτε ότι οι παιδοψυχολόγοι, όταν χρειάζεται  να ανιχνεύσουν πληροφορίες από ένα παιδί, το βάζουν να σχεδιάσει. Τέχνες κι αθλητισμός, κίνηση, άθληση ακόμη και περπάτημα στο βουνό είναι όφελος. Όχι καφέ μόνο. Είδα μετά τον αγιασμό πολλούς γονείς να τρέχουν για καφέ. Το κύριο μέλημα μας ας μην είναι μόνο ο καφές.» καταλήγει στέλνοντας το δικό της πολύτιμο  μήνυμα με αγάπη στα παιδιά και σεβασμό στους γονείς τους.
Φώτο: Η κα Άννα Παπαλεξάνδρου με την μικρή της κόρη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: