«Η Ευρώπη σήμερα δίνει την εντύπωση ότι παραπαίει, δεν είναι όμως έτσι» δηλώνει ο κος Νίκος Φραγκονικολόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων κάτοχος της Έδρας Jean Monnet , στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ,στο ΑΠΘ και σημειώνει ότι «μετά το brexit στις μελέτες του Ευρωβαρόμετρου φαίνεται πως η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πολύ.»

Σύμφωνα με τον κο Φραγκονικολόπουλο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι το ίδιο ποσοστό που λέει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ, την αισθάνεται ταυτοχρόνως ξένη κι απόμακρη. «Πού οφείλεται;» τον ρωτήσαμε για να αναφέρει ότι: «Οφείλεται στους πολιτικούς, στους δημοσιογράφους, στις κουλτούρες των κρατών μελών, στα σημερινά προβλήματα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολλά, όχι μόνο για τα κράτη μέλη, αλλά και για τους πολίτες και τα κάνει σε συνεργασία με τα κράτη μέλη αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίζουμε.»Όπως ο ίδιος δηλώνει η συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν είναι κάτι το οποίο μας έχει επιβληθεί. Τα τελευταία χρόνια πάντως παρατηρεί κι εκείνος πως η Ευρώπη πολιτικοποιείται ακόμη περισσότερο. Τώρα, όπως λέει, «αν πολιτικοποιείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό είναι ένα άλλο θέμα , η κρίση στα τελευταία δέκα χρόνια έχει πολιτικοποιήσει την Ευρώπη.»

Τέλος,δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε οι ίδιοι την Ε.Ε. «Τόσο οι πολιτικοί, όσο και τα ΜΜΕ χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο της εσωτερικοποίησης. Βλέπουν την Ε.Ε. μόνο μέσα από το δικό τους εθνικό όραμα, το δικό τους εθνικό αφήγημα» δηλώνει και προσθέτει «Και το αφήγημα είναι: «τι κάνει για μένα;», ¨»τι κάνει για τη χώρα;», «τι κάνουν οι πολιτικοί μας εκεί;». Από αυτό πρέπει να ξεφύγουμε, αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, αλλά πρέπει να γίνει η αρχή και τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η Ευρώπη πριν δέκα χρόνια ήταν μια ζώνη που έδινε ευημερία. Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο να καταστρέψεις κάτι από το να το χτίσεις ή να το διορθώσεις. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε κι έτσι πρέπει να πάμε στις ευρωεκλογές.»
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: