Κομοτηνή: Μια Αμμοχωστιανή μιλά για τα δικά της Βαρώσια

Ξεριζωμένη από την εισβολή του ’74  και μετά. Πρόσφυγας από τα 12 έτη της  η Ελλάδα Αθανασίου. Ζει κι εργάζεται περισσότερα από 30 χρόνια στην Κομοτηνή. Με πόνο ψυχής πληροφορήθηκε τις εξελίξεις στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο της Κύπρου.
«Πιστεύαμε πάντα ότι θα γυρίσουμε πίσω. Οι γονείς μου το πίστευαν μέχρι που πέθαναν. Αυτό που συνέβη με τα Βαρώσια δεν το πιστεύει κανένας. Εξαπατούν ξανά τον Κυπριακό Λαό. Έφεραν κόσμο από την Τουρκία για να καταλάβουν την Αμμόχωστο ξανά. Άγνωστο αν θα μείνουν για πάντα ή αν θα φύγουν κάποια στιγμή.» μας είπε και σε μια απογευματινή ανάπαυλα από τη δουλειά της στάθηκε και μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Κομοτηνή: Μια Αμμοχωστιανή μιλά για τα δικά της Βαρώσια
Αμμόχωστος – Βαρώσια

«Είναι η καλύτερη περιοχή στη Μέση Ανατολή, από ομορφιά, παραλίες, ξενοδοχεία. «Χρυσή Αμμουδιά» ονόμαζαν την παραλία της Αμμόχωστου. Η Αμμόχωστος ήταν η πιο ωραία πόλη της Κύπρου και μετά η Κερύνεια. Οι Τούρκοι πήραν τα καλύτερα σημεία.» ανέφερε μην κρύβοντας την οργή και τον πόνο της. «Ήμουν 12 ετών όταν φύγαμε. Θυμάμαι πολύ καλά εκείνες τις στιγμές. Ήμασταν οι τελευταίοι που φύγαμε. Βομβάρδιζαν με τανκς, αεροπλάνα και καράβια οι Τούρκοι. Μας έβαλε ο μπαμπάς στο αμάξι, πήραμε και μια άλλη γυναίκα που ήταν ο άντρας της στο στρατό και εκείνη ήταν μόνη με ένα παιδί στην αγκαλιά. Ευτυχώς που την πήραμε γιατί δέκα λεπτά μετά μπήκε ο τουρκικός στρατός.» αναφέρει γυρίζοντας το χρόνο πίσω.

Όταν άνοιξαν τα σύνορα, τόσο εκείνη από την Κομοτηνή, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πήγαν ξανά να δουν το σπίτι τους. «Μέσα καθόταν μια οικογένεια Τούρκων. Κάναμε επίσκεψη στο ίδιο μας το σπίτι και ρωτήσαμε αν μπορούμε να μπούμε μέσα να το δούμε. Στην αρχή δίστασαν λίγο αλλά τους δώσαμε τα δώρα και είδαμε το σπίτι μας, κλάψαμε. Ενώ ζούνε εκεί, ό,τι υπήρχε καταρρέει αφρόντιστο.» δήλωσε και αναφερόμενη σε εκείνα τα πρώτα δύσκολα χρόνια του βίαιου ξεριζωμού σημείωσε πως: «Ξεκινήσαμε από την αρχή, από το μηδέν, άλλοι στη Λάρνακα και κάποιοι άλλοι στη Λεμεσό.»

46 χρόνια μετά λύση δεν δόθηκε. «Μεγάλες περιουσίες αφέθηκαν πίσω». Σωπαίνει. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτει: «Αισθάνθηκα ντροπή ακούγοντας την είδηση, περίπου σαν την πρώτη φορά. Θυμό, οργή, αγανάκτηση, πόνο. Πολλά τα συναισθήματα. Εκεί που περιμένεις μια λύση όλοι σωπαίνουν, τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλες χώρες δεν βοηθούν και προχωρά ο κος Ερντογάν και κάνει τις δουλειές του όπως θέλει, με το εδώ και τώρα, κάνει τα δικά του, ό,τι θέλει ανεμπόδιστος.» Την αφήνουμε πίσω γνωρίζοντας πως συχνά πυκνά ο νους της θα ταξιδεύει στα δικά της Βαρώσια.

Φώτο:Αμμόχωστος Βαρώσια- αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος