Μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα κινητοποίησε για μια ακόμη φορά την εθελόντρια, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, κα Ξανθίππη Παρασκευά, αλλά και αρκετούς άλλους συνεργάτες της. Η χελώνα βρέθηκε προχθές στην παραλία του Πλατανίτη από ευαισθητοποιημένους κατοίκους της περιοχής, χτυπημένη στο κεφάλι, μάλλον από προπέλα. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Μαρώνειας και η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης. Το τραυματισμένο ζώο,  διαστάσεων σχεδόν ενός μέτρου και πενήντα  κιλών, ξεκίνησε χθες το ταξίδι του για την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα λαμβάνει κατάλληλη φροντίδα δείχνοντας πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Ξανθούλα Παρασκευά τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την προσπάθεια διάσωσης  μιας careta –careta. «Το τραύμα της ήταν σοβαρό, σε συνεργασία με τους λουόμενους αρχικά που την εντόπισαν, του λιμενικού και του ΚΤΕΛ στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.» δήλωσε η κα Παρασκευά σημειώνοντας πως παλιότερα είχε βρεθεί μια άλλη θαλάσσια χελώνα, όχι careta-careta, στην περιοχή του Πόρτο Λάγους. Η παρουσία της δείχνει ότι στην περιοχή υπάρχουν καθαρά νερά. Είναι ένας πολύ καλός δείκτης εκτίμησης της ποιότητας των νερών.

Περισσότερα από 1000 τραυματισμένα άγρια πτηνά πέρασαν από τα χέρια της

Η κα Παρασκευά, δασκάλα στο επάγγελμα, όλα αυτά τα χρόνια της εθελοντικής της δράσης έχει φροντίσει περισσότερα από 1000 τραυματισμένα αρπακτικά πτηνά. Αλλά και νεοσσοί, πελαργοί δέχτηκαν τις περιποιήσεις της. « Ο εθελοντισμός αγκαλιάζει πολλές δράσεις» δηλώνει και σημειώνει ότι οι Οικολόγοι δεν ασχολούνται μόνο με τα ζώα, αλλά και με τον άνθρωπο, ωστόσο, δεν είναι σωστό αυτό να διατυμπανίζεται. «Προσφέρουμε, όσο μπορούμε, με διακριτικότητα πάντα» δηλώνει και μιλά με αγάπη για τους μαθητές της που δεχόταν τα μηνύματα της σωστής φιλο-περιβαλλοντικής συμπεριφοράς πρώτοι, «Όλοι οι μαθητές μου με πειράζουν λέγοντας ότι θέλουν να γίνουν κτηνίατροι.» σημειώνει χαμογελώντας.

Η καλύτερη ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η σωστή δουλειά στο σχολείο έφερε αλλαγές προς το καλύτερο στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Όπως παρατηρεί η κα Παρασκευά άσχημα περιστατικά του παρελθόντος δεν πραγματοποιούνται συχνά. «Να θυμόμαστε πάντα ότι αυτόν τον πλανήτη τον μοιραζόμαστε με όλα τα πλάσματα. Οι χελώνες για παράδειγμα υπήρχαν εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς. Τη γη δεν ήρθαμε να την κατακτήσουμε για λογαριασμό μας, οπότε ας της δείχνουμε το σεβασμό που της χρειάζεται. Ένας άνθρωπος που σέβεται κάθε ζωντανή ψυχή γύρω του σέβεται και τον συνάνθρωπό του.» καταλήγει η μαχητική εθελόντρια.
Φώτο: Η κα Ξανθίππη Παρασκευά, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: