Μία Ανάσταση διαφορετική από όλες τις άλλες έζησαν και οι κάτοικοι της Ροδόπης. Με τις εκκλησίες κλειστές και τους πολίτες στα σπίτια τους, λόγω κορονοϊού, το «Χριστός Ανέστη» βρήκε τους περισσότερους μακριά από τα χωριά και τα νησιά τους, τους αγαπημένους τους προορισμούς. Βγήκαν στα μπαλκόνια ή στα παράθυρά τους, κάποιοι και στους κήπους και έψαλλαν κρατώντας αναμμένα κεριά το Χριστός Ανέστη.

Άδειοι δρόμοι και πλατείες, με αυστηρά απαγορευτικά στην κυκλοφορία, καθώς ενεργοποιήθηκαν από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα τα έκτακτα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό των μετακινήσεων που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν ως αναγκαίες.

Από τους φετινούς εορτασμούς απουσιάζουν και τα μεγάλα πασχαλινά τραπέζια και οι πολυάριθμες παρέες, ωστόσο δεν απουσιάζει ο οβελίας. Σχεδόν σε κάθε αυλή στους οικισμούς της Ροδόπης έχει στηθεί και μια σούβλα…Τηρούν το έθιμο αυστηρά οικογενειάκα…

Ακόμα και το Άγιο Φως δεν διανεμήθηκε στους πιστούς και στις εκκλησίες φέτος. Στο Δημαρχείο της Κομοτηνής ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, μετά από συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, τοποθέτησε στο υψηλότερο σημείο το περσινό Άγιο Φως που φυλασσόταν στην Μητρόπολη.

Χριστός Ανέστη, λοιπόν με την σημείωση του Μητροπολίτη ότι σε αυτές τις δύο λέξεις – «περικλείεται όλη η σωτηρία του ανθρώπου, γιατί όποιος πιστεύει στον Χριστό έχει βρει νόημα στη ζωή του και δεν φοβάται τίποτα, ακόμη και τον θάνατο».

Μοιράσου το άρθρο: