«Δωρεάν λάβετε, δωρεάν δότε και ατέλειωτες οι ευλογίες» τα λόγια αυτά κάνουν πράξη οι εθελόντριες και οι εθελοντές που συμμετέχουν στην παρασκευή που προσφέρει η Ενορία της Αναλύψεως στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Ελευθεριάδης, συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος πια, κάτοικος Θεσσαλονίκης με καταγωγή από την Αίγειρο της Ροδόπης, στηρίζει αυτή την προσπάθεια τα τελευταία επτά χρόνια. Φέτος σιτίζονται γύρω στα 90 άτομα, πέρσι 125. Για την προετοιμάσία και τη διανομή του φαγητού και των πακέτων τροφίμων συμμετέχουν μόνο εθελόντριες κι εθελοντές, εκτός από τη μαγείρισσα η οποία είναι επαγγελματίας. Επίσης, τα ίδια άτομα στην ίδια Ενορία λειτουργούν ένα μικρό παντοπωλείο- αποθήκη τροφίμων, όπου ετοιμάζουν τα δέματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία δίνουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο κος Γιώργος Ελευθεριάδης με τη σύζυγό του

«Τα δέματα περιέχουν λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, ζυμαρικά, ρύζι κ.α. ακόμη και πάμπερς για μωρά, κρέμες και σαμπουάν. Ό,τι χρειάζεται μια οικογένεια.» δηλώνει ο κος Ελευθεριάδης. Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή δίνεται το φαγητό μέσω του σισσιτίου, την Παρασκευή μάλιστα, δίνονται δύο φαγητά, καθώς Σάββατο και Κυριακή το συσσίτιο δεν λειτουργεί. «Επίσης, δίνουμε πάντα πακέτα τροφίμων πριν τις γιορτές και το καλοκαίρι καθώς σταματά το συσσίτιο γύρω στον 1,5 μήνα.»

Τα τρόφιμα και τα άλλα είδη εξασφαλίζονται από προσφορές των ενοριτών. «Πηγαίνω κάθε Πέμπτη στην Τράπεζα τροφίμων η οποία εδρεύει στην Σταυρούπολη και εκεί μας δίνουν τρόφιμα από τις αποθήκες των super market κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Τα δίνουμε στους σιτιζομένους.» εξηγεί ο κος Ελευθεριάδης και σημειώνει ότι ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη διάθεση για προσφορά, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν που πηγαίνουν τα τρόφιμα αυτά. «Υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια κι εντοπίζονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο ( έλεγχο των αποδοχών, της οικογενειακής κατάστασης κ.α.) Στηρίζονται όλοι ανεξαιρέτως ντόπιοι και μετανάστες, άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη.»
Όπως δηλώνει ο ακούραστος εθελοντής στην αρχή ήταν δύσκολα για τον ίδιο να προσφέρει βοήθεια γιατί εργαζόταν από τις επτά το απόγευμα μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα. « Όταν βγήκα στη σύνταξη όμως άρχισα να προσφέρω πολύ άνετα και νιώθω όμορφα» δηλώνει κι εκμυστηρεύται «Πολλές φορές βλέπεις και καταστάσεις που σε ταράζουν. Για παράδειγμα όταν είχα να κάνω δέματα διαπίστωνα ότι έχω για παράδειγμα 35 βαζάκια μαρμελάδα και τα δέματα που είχα να ετοιμάσω ήταν 70 κι αναρωτιόμουν τώρα πού να βάλω και που όχι και σε χρόνο ρεκόρ, σαν από θαύμα, κατέφθαναν στην αποθήκη κι άλλες μαρμελάδες ή μερέντες που έφθαναν και περίσσευαν και όλους.»
Τέλος, δεν παραλείπει να προτρέψει όλους και όλες να είναι ευαισθητοποιημένοι στις ανάγκες του άλλου και αν έχουν ελεύθερο χρόνο να προσπαθούν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο.
Φώτο: Ο κος Γιώργος Ελευθεριάδης με τη σύζυγό του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: