Είναι μαθήτρια της 3ης Λυκείου στο 1ο Γενικό Λύκειο της Κομοτηνής και ο χρόνος της, όπως λέει, περνά με «διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα». Η Χασάν Γκοντζά ονειρεύεται να γίνει ψυχολόγος και όλη της την προσπάθεια την έχει στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση για την ικανοποίηση αυτού του στόχου. Γιατί; την ρωτάμε «γιατί είναι το επάγγελμα που μου αρέσει πάρα πολύ. Το κάνω ήδη με τους φίλους μου, ακούω τα προβλήματά τους και προσπαθούμε να βρούμε λύση» απαντά και σπεύδει να προσθέσει «Με το διάλογο, τη λογική, τα επιχειρήματα, αλλά και λαμβάνοντας υπ όψιν τα συναισθήματα, εξαρτάται από τις περιπτώσεις».

«Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είμαστε δεμένοι σαν αδέρφια»

Ο πατέρας της, μηχανικός εργοστασίου, λόγω των πολλών λουκέτων έχασε τη δουλειά του και εργάζεται τώρα ως απλός εργάτης της Κομοτηνής και η μητέρα της ασκεί τα καθήκοντα της νοικοκυράς στο σπίτι. «Είναι μικρή η πόλη μας, αλλά έχουμε τις επιλογές μας. » δηλώνει. Σχολιάζει τη συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων και τονίζει «είναι καλό να έχουμε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους σε μια περιοχή, είμαστε δεμένοι σαν αδέλφια κι αυτό είναι καλό. Δεν υπάρχει ρατσισμός στην Κομοτηνή. Κάνω άνετα παρέα με Χριστιανούς συμμαθητές και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ίσα – ίσα που περνάμε ωραία μαζί. Συζητάμε.»

Παρατηρεί με προβληματισμό όλα όσα συμβαίνουν γύρω. Κυρίως τις φωνές εκείνες που υψώνουν τείχη και διαχωρίζουν τους ανθρώπους. «Συνήθως οι Μουσουλμάνοι λένε ότι ρατσισμό προκαλούν οι Χριστιανοί, ωστόσο, υπάρχουν και Μουσουλμάνοι που φέρονται με τρόπο που προκαλεί διαχωρισμούς και διακρίσεις. Αν δεν θέλεις να σου κάνουν κάτι άσχημο, μην το κάνεις εσύ σε άλλον» δηλώνει και σπεύδει να στείλει το μήνυμα της. «Είναι καλό στη ζωή να έχεις ένα στόχο, να πολεμάς για κάτι, είναι καλό να μην τα έχεις όλα για να μπορέσεις να τα αποκτήσεις με αγώνα και προσπάθεια αυτή είναι η ομορφιά της ζωής.»
Φώτο: Χασάν Γκοντζά Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: