Η αυλή μεγάλη και οι παρέες των παιδιών, με τις φωνές, τα γέλια και την παρουσία τους την ζωντανεύουν και την ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο. Στα διαλείμματα των σχολείων πάντα ο χρόνος κυλά γρηγορότερα. Τι να προλάβει να πει κανείς; Οι λέξεις κυλούν από τα χείλη τους γρήγορα. Οι φράσεις μένουν μισοτελειωμένες. Κι ύστερα ανεβαίνουν τα σκάλα μαζί την καθηγήτρια ή τον καθηγητή που θα τους διδάξει την επόμενη ώρα.

Ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός για μια ακόμη φορά προβλημάτισε τα μέλη του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής . Μπορεί στο σχολείο τους να μην έχουν γίνει αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών, ωστόσο, δυστυχώς γνωρίζουν καλά πως πολλοί συνομήλικοι τους και άλλοι μικρότεροι από αυτούς ή μεγαλύτεροι έχουν υποστεί το μπούλινγκ .

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Πολλοί ικανοποιημένοι με την επιτυχία σ’ αυτόν τον διαγωνισμό. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι θέμα οικείο, γιατί και τα εργαλεία, το κινητό, το tablet, ο υπολογιστής είναι οικεία στα παιδιά.» λέει η υπεύθυνη του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου, η κα Ειρήνη Πίτατζη.

« Λειτουργεί πολλά χρόνια στο σχολείο. Συνεχίζουμε την πορεία που ξεκινήσαμε με τον συνάδελφο τον Νεοκλή Λεμονίδη, που φέτος δεν είναι κοντά μας. Γίνονται συναντήσεις εκτός σχολικού ωραρίου και φτιάχνουμε μικρού μήκους ταινίες αναδεικνύοντας κάθε φορά και ένα θέμα που μας απασχολεί, το σχολείο, την κοινωνία, την πόλη μας, τους μαθητές, τους γονείς.» εξήγησε λίγο αργότερα και την είδαμε να γελά λάμποντας στα αστεία των μαθητριών της.

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι: Πριν κάνουμε μια ανάρτηση να το σκεφτούμε πολύ καλά γιατί θα μείνει για πάντα εκεί.» μας είπε η Αϊσενούρ σημειώνοντας «Θα μπορούν να το δουν όποιοι θέλουν, όποτε θέλουν.» Δίπλα της η ψηλή της παρέας, η Κορνήλια, «Πρέπει να σκεφτούν τι πάνε να κάνουν, τι είδους συναισθήματα θα προκαλέσουν στο παιδί που θα εκθέσουν ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο διαδίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό να μην στεναχωρείς τον άλλον» μας είπε. Το σενάριο της ταινίας, που έγραψε η φίλη τους η Σοφία φάνηκε πως για τα καλά τους άγγιξε όλους. «Ό, τι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, μένει στο διαδίκτυο και οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές γι αυτόν που τον αφορά» μας είπε η σεναριογράφος της ταινίας και να προσθέσει η Δήμητρα, το τέταρτο κορίτσι της ομάδας «Άρα, είναι σημαντικό να προσέχουμε τι λέμε γιατί μπορεί να προσβάλουμε κάποια άλλα παιδιά με αυτόν τον τρόπο.»

«Καλοκαίρι αργείς πολύ ακόμη;» Μια ερώτηση- ένα σύνθημα στον τοίχο του σχολείου. Κι ύστερα ησυχία, καθώς έχει σημάνει το κουδούνι για το μάθημα της επόμενης ώρας. Με την έμπνευση να μην σταματά. Ήδη η δημιουργική ομάδα του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου ετοιμάζει την επόμενη ταινία με θέμα την κλιματική αλλαγή οπότε. Συνεχίζεται…σκεφτόμαστε κι αφήνουμε την όμορφη δημιουργική παρέα πίσω μας.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την ομάδα του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου και την υπεύθυνη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: