Η κα Κατερίνα Γεροστεργίου για δύο θητείες ήταν μέλος του Περιοφερειακού Συμβουλίου, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», μια παράταξη που μετά από δύο θητείες στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα εκπροσωπείται και δεν θα εκπροσωπεί (τους πολίτες) πια στα έδρανα του.

«Υπάρχει μια συγκίνηση. Θεωρούμε ότι κάτι δώσαμε κι εμείς σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως τη βιώσιμη ανάπτυξη» δηλώνει εμφανώς συγκινημένη η κα Γεροστεργίου και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής απαντά στο ερώτημα αν συζητήθηκαν, όπως τους άρμοζε, τα θέματα του περιβάλλοντος: « Όχι όπως θα τους άρμοζε. Θεωρούμε ότι εκεί που συμβάλαμε περισσότερο ήταν στην επιτροπή αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος, ήμασταν άλλωστε και στις δύο θητείες μέλη αυτής της Επιτροπής.»

Σύμφωνα με την κα Γεροστεργίου η σταθερή της στάση σε ότι αφορά στη διαχείριση των ορυκτών και κυρίως στο θέμα των λατομείων μαρμάρων συνέβαλε στο να γίνει κάποια αλλαγή. «Τουλάχιστον οι υπηρεσίες άρχισαν να να φέρνουν πιο σοβαρές εισηγήσεις και από τη μέση και μετά της δεύτερης θητείας άρχισαν να έρχονται αρνητικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες. Ήταν μια επιτυχία!»

«Θεωρείτε ότι το Π/Σ ‘έκλεισε για τα καλά την πόρτα του στην απειλή της εξόρυξης;» ρωτήσαμε την κα Γεροστεργίου για να απαντήσει ότι μπορεί να υπάρξουν καινούργιες αποφάσεις, υπενθυμίζοντας πως για δύο περιφερειακά συμβούλια οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αρνητικές κατά των εξορύξεων, αλλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε « ποτέ δεν ξέρουμε»…
«Γιατί η «Οικολογία Αλληλεγγύη ολοκλήρωσε τον κύκλο της; Γιατί δεν ένιωσε την ώθηση από την πλευρά της κοινωνίας να συνεχίσει να υπάρχει;» ρωτήσαμε την δραστήρια περιφερειακή σύμβουλο για να συμφωνήσει με το ίδιο το ερώτημα «Έτσι ακριβώς, όπως το ρωτάτε» εξηγώντας «Δεν νιώθουμε την ώθηση από την πλευρά της κοινωνίας να συνεχίσουμε παρόλο που προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε για δύο θητείες και αφήσαμε ένα λιθαράκι, βάλαμε ένα λιθαράκι στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Παρόλο αυτά είδαμε ότι ο κόσμος ίσως και λόγω των οικονομικών δυσκολιών βάζει σε δεύτερη μοίρα τα θέματα του περιβάλλοντος. Άλλωστε, βλέπουμε ότι είμαστε στο και πέντε για την κλιματική αλλαγή και δεν λαμβάνονται αποφάσεις, όχι από τα κράτη , αλλά και από τους πολίτες, τις τοπικές κοινωνίες κι αυτό είναι αρκετά δυσάρεστο διότι βλέπουμε ότι η καθημερινότητα μας δεν έχει αλλάξει».
Τέλος, δεν παραλείπει να μιλήσει με ένα γνωστό σε όλους παράδειγμα, τα πλαστικά. « Δείτε το παράδειγμα των πλαστικών μιας χρήσης που έχει γίνει τόσος λόγος για τις αρνητικότατες επιπτώσεις από τη ρύπανση λόγω των πλαστικών που ρίχνουν στις ακτές και στις θάλασσες οι ίδιοι οι πολίτες. Παρόλο αυτά βλέπουμε ότι συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο , παρόλο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ολόκληρα νησιά, πλωτά νησιά από πλαστικά ακόμη και στις δικές μας θάλασσες.»
Φώτο: Κατερίνα Γεροστεργίου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: