Κομοτηνή: Μια πρώτη «γνωριμία» με το «Σαντιρβάν τζαμί» της Δράμας

Κομοτηνή: Μια πρώτη «γνωριμία» με το  «Σαντιρβάν τζαμί»  της ΔράμαςΟι καπναποθήκες ή τα καπνομάγαζα, κτίρια επεξεργασίας του καπνού, που χτίστηκαν κοντά στις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας, επειδή τα νερά εξασφάλιζαν την απαιτούμενη υγρασία και θερμοκρασία για τη συντήρηση του καπνού, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη στη Δράμα. Κάποιες έχουν αποκατασταθεί, κάποιες άλλες (όπως αυτή της φωτογραφίας)  όχι.

Κομοτηνή: Μια πρώτη «γνωριμία» με το  «Σαντιρβάν τζαμί»  της ΔράμαςΩστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι εκείνες μόνο που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς η αποκατάσταση ενός τεμένους στην οδό Άρμεν δημιούργησε νέο προορισμό εντός των τειχών, έστω για μια ολιγόλεπτη στάση, για μια πρώτη «γνωριμία». Πρόκειται για το «Σαντιρβάν τζαμί».

Ήταν ένα μικρό τέμενος που βρισκόταν στην μουσουλμανική συνοικία της πόλης. Μέσα σε περίκλειστη αυλή αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος με κοιτώνες, νεκροταφείο και συντριβάνι. Ένα τζαμί με αυλή που μέχρι τη δεκαετία του ’20 λειτουργούσε έτσι και από το 1927 έως το 1981 φιλοξένησε την ιστορική τοπική εφημερίδα «Θάρρος», που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ψηφιοποιηθεί και θα δοθεί σύντομα προς χρήση σε όλους εκείνους που αναζητούν τα “χνάρια” του παρελθόντος. “Χνάρι” του παρελθόντος και το «Σαντιρβάν τζαμί» που άνοιξε τις πόρτες του για τους πρόσφυγες το 1922 και τους φιλοξένησε προσφέροντας τους ένα πρόχειρο κατ άλειμμα. Οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Βόρεια και την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Καππαδοκία, αλλά και άλλες μικρασιατικές περιοχές μετά τη συνθήκη της Λοζάνης, που έφυγαν χιλιάδες Δραμινοί μουσουλμάνοι, αποτέλεσαν την πλειονότητα του πληθυσμού της Δράμας.

Κομοτηνή: Μια πρώτη «γνωριμία» με το  «Σαντιρβάν τζαμί»  της ΔράμαςΤο 1983 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, ωστόσο, είχε αφεθεί στην τύχη του με αποτέλεσμα η έλλειψη συντήρησης να οδηγήσει στην κατάρρευση της στέγης του και την επακόλουθη καταστροφή του. Σαν από μηχανής Θεός το 2012 η εταιρεία Raycap το αγόρασε αποκαθιστώντας το με την υπόσχεση να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού. Έτσι, ένα μονόχωρο συνοικιακό τέμενος θα αποκτήσει και πάλι πνοή εντασσόμενο με αυτόν τον τρόπο στη σύγχρονη ζωή της πόλης.
Φώτο: Στιγμιότυπα από το ανακαινισμένο «Σαντιρβάν τζαμί» ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος