Συναυλίες, πορείες ειρήνης, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα πραγματοποιήθηκαν το μήνα Μάιο και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και τον μήνα Ιούνιο σε όλη την χώρα. Βγάζοντας στο προσκήνιο τους νέους η Επιτροπή Ειρήνης απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες ζητώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στείλουν το δικό τους φιλειρηνικό μήνυμα.

Γιατί γίνονται πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια; Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ; Ήταν τα ερωτήματα που έθεσε η Επιτροπή Ειρήνης στους μαθητές και πολλά σχολεία της Ροδόπης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κι απάντησαν. Ποιήματα, ζωγραφιές και θεατρικά δρώμενα περιμένουν το κοινό σε ένα διαφορετικό διήμερο εκδηλώσεων, σήμερα και το Σάββατο. Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη».

Σήμερα στις επτά το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών – ομιλία – μουσικό πρόγραμμα από τους hip-hop live και από μαθητές με ποντιακή λύρα . Το Σάββατο 9 Ιουνίου στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής στις οκτώ και μισή το βράδυ θα ανέβει θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και μουσική από την Μαρία Κηπουρού (βιολί) και την Αλίκη Διαμαντίδου (πιάνο).

«Τα παιδιά προβληματίζονται από τον πόλεμο. Βλέποντας όλες αυτές τις άθλιες εικόνες, την προσφυγιά, τους πνιγμένους, τους σκοτωμένους από την οθόνη της τηλεόρασης.» δηλώνει ο κος Θανάσης Καδρούδης, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης σημειώνοντας πως όλες αυτές οι εικόνες δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα, τα οποία αποτυπώνονται στα έργα των παιδιών. Έργα τα οποία θα εκτεθούν στην κεντρική πλατεία. «Στέλνουμε το μήνυμα της ειρήνης. Για να μην αιμορραγείς στον πόλεμο, πρέπει να αγωνίζεσαι για την ειρήνη.» δηλώνει το μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης σημειώνοντας με νόημα ότι «σε περίοδο ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς, ενώ σε περίοδο πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά κι είναι τραγικό να συμβαίνει, αυτά φέρνει ο πόλεμος.»

Παράλληλα, σπεύδει να επισημάνει πώς μπορεί εμείς οι Έλληνες να απολαμβάνουμε την ειρήνη, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει, «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα πρέπει να ανησυχείς και για το δικό σου. Κουρνιαχτός απλώνεται στην Ευρώπη. Υπάρχει και η τουρκική στάση με τις παραβιάσεις, τις παραβάσεις, με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.» Οι εκδηλώσεις σήμερα και το Σάββατο είναι ανοιχτές σε όλους γιατί, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους. «Ο πόλεμος κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικές δαπάνες. Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να δαπανηθούν στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στις τέχνες, στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.» καταλήγει ο κος Καδρούδης.
Φώτο: Θανάσης Καδρούδης, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: