Μικρά μικρά κτηματάκια πέριξ της πόλης. Ιδιοκτήτες τους συνήθως συνταξιούχοι, που έχουν ελεύθερο χρόνο ή εργαζόμενοι –υπάλληλοι, που αναζητούν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, μακριά από τα άγχη της δουλειάς τους.


Μικρά κτηματάκια, μικροί «παράδεισοι» , φροντισμένοι, τακτοποιημένοι, με δεκάδες ανθισμένα λουλούδια και λογιών λογιών λαχανικά.

«Το έχω σαν μπιμπελό» λέει ο κος Κυριάκος Μελλίδης, συνταξιούχος του ΟΣΕ. Τον συναντήσαμε στο κτήμα του. Στάθηκε να πάρει μια ανάσα ξεκούρασης, πριν συνεχίσει το ξεβοτάνισμα. « Το προσέχω πολύ, μου αρέσει να περνώ και την ώρα μου ήρεμα, ήσυχα, μακριά από την βουή της πόλης» δηλώνει. Από το διπλανό κτήμα ακούγονται γέλια και κουβέντες, έχουν ανταμώσει ιδιοκτήτες και φίλοι από τα κτήματα της γύρω περιοχής για λίγες κουβέντες γιατί η παρουσία στα κτήματα δεν έχει μόνο δουλειές, αλλά και συναντήσεις με φίλους και συζητήσεις και καφέ και ούζο με μεζέ ό,τι ο μπαξές χαρίζει απλόχερα…

Ο κος Κυριάκος πέταξε από το πρωί δύο καρότσια γεμάτα με χόρτα, έκοψε με ικανοποίηση δέκα -δώδεκα ντομάτες, πήρε και τα καυτερά του, έτσι για την όρεξη… «Μοσχομυρίζουν κι όταν τις τρως έχουν γεύση εξαιρετική» δηλώνει με περηφάνια για την παραγωγή του. «Το κτήμα μου το έχω σαν μπιμπελό. Όποιος έρχεται και το βλέπει, το καμαρώνει , μου λένε «τι άνθρωπος είσαι εσύ! Μπράβο!» Κι εγώ καμαρώνω.» λέει ο κος Κυριάκος που πηγαίνει στο κτήμα του το πρωί και μένει εκεί μέχρι το μεσημέρι.

 

Ντομάτες, κολοκυθάκια πιπεριές,μελιτζάνες, φασολάκια, αλλά και λογιών των λογιών δένδρα και αμπέλι. «Ο φόβος του καλοκαιριού είναι το χαλάζι, όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται» δηλώνει κι ανοίγει τις πόρτες του «παραδείσου» σε όποιον το θελήσει να πάρει λίγες ανάσες δροσιάς. «Περνάω το χρόνο, έχουμε και φρέσκα λαχανικά στο τραπέζι μας. Δυστυχώς είναι ακριβό το νερό και κοστίζει η φροντίδα του, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι τρώμε. Περνάω την ώρα μου, φεύγει το άγχος, ηρεμώ, μου αρέσει το καλό και το καθαρό, οπότε πάντα βρίσκω να κάνω κάτι»δηλώνει ο ακούραστος συνταξιούχος που δεν ξεχνά να προτρέψει τους συνομηλίκους του: «Αν έχουν κανένα κτηματάκι, να πηγαίνουν εκεί για να περνάνε την ώρα τους.»
Φώτο:Ο κος Κυριάκος Μελλίδης στο κτήμα του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: