Ο κος Χρηστακάκης, δάσκαλος στο Δ.Σ. της Ξυλαγανής με τους μαθητές και τις μαθήτριές του.

Η 17η γιορτή του Πελίτι πέρασε στην ιστορία εντυπωσιάζοντας για μια ακόμη χρονιά
Έβαλαν τους «πάγκους» τους στη σειρά. Τοποθέτησαν τα φυτά τους, σχημάτισαν τα καλύτερα τους χαμόγελα κοιτώντας το αποτέλεσμα και περίμεναν τους πρώτους «πελάτες» γνωρίζοντας πως δεν πουλάνε, αλλά… «Χαρίζουμε!»

Και οι γονείς, όπως η κα Έλενα Φαρασοπούλου,  στο πλευρό των παιδιών και των δασκάλων.

Μαθητές 26 σχολείων της Ροδόπης δήλωσαν για μια ακόμη φορά το δικό τους παρόν στη γιορτή του Πελίτι, στη δική τους «πράσινη» γιορτή. «Δουλέψαμε πολλούς μήνες, βήμα -βήμα» αποκάλυψε ο μικρός Νικηφόρος. Εκείνος και οι συμμαθητές του με τις οδηγίες του δασκάλου τους φύτευσαν σπόρους ντομάτας Σερρών στα σακουλάκια που πιο μπροστά γέμισαν με χώμα. Ακόμη και το «λίπασμα» που χρησιμοποίησαν, το κομπόστ, το παρήγαγαν οι ίδιοι με ό,τι περίσσεψε από την κουζίνα της μαμάς. «Είναι εύκολο να γίνει, προστατεύεις το περιβάλλον και βοηθάς έτσι τα φυτά να μεγαλώσουν σωστά για να σου δώσουν με τη σειρά τους ποιοτικά λαχανικά» δήλωσε η μικρή Αφροδίτη που ήταν έτοιμη από ώρα να δώσει πληροφορίες σε όλους εκείνους που για μια ακόμη φορά εμπιστεύτηκαν τα φυτά τους. «Μας έδειξε ο δάσκαλος μας. Μετά προσπαθήσαμε και μόνοι μας» δήλωναν με καμάρι ακούγοντας πολλά «μπράβο!»  Γνωρίζοντας στην αρχή της προσπάθειας κάποια ελάχιστα για την καλλιέργεια της γης και την έλλειψη των ντόπιων ποικιλιών, ήξεραν σίγουρα περισσότερα στο τέλος. Όπως, γνωρίζουν ότι «δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαθούν οι σπόροι μας.» Γιατί; «Γιατί είναι η μνήμη μας!»

Άψογοι για μια ακόμη φορά οι «οικοδεσπότες»- διοργανωτές της εκδήλωσης, όπως ο δάσκαλος του 9ου Δ.Σ., ο ακούραστος Νίκος Δομπάζης, «ψυχή» της εκδήλωσης και φέτος και οι συνάδελφοί του, αλλά και  η κα Σούλα Δραγουμάνη,  η εξαιρετική μουσική, ψυχαγωγία  στο χώρο της παράδοσης που επιφύλαξε στο κοινό ο Χρήστος Χατζόπουλος και οι μαθητές του από το εργαστήρι «Νότα». Και του χρόνου «μικροί κηπουροί, προστάτες των ντόπιων ποικιλιών ». Και του χρόνου!
Φώτο:Στιγμιότυπα από την εκδήλωση Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: