«Η γνώση είναι το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν» τόνισε στους μαθητές και στις μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κομοτηνής η αντιπρόεδρος της Ένωσης Κομοτηναίων, η κα Τίνα Ιωαννίδου προτρέποντας τους να μην σταματήσουν ποτέ την προσπάθεια τους για την κατάκτηση της γνώσης.

Ηλίας Βλάχος, ο φιλόξενος και δημιουργικός διευθυντής με την κα Τίνα Ιωαννίδου, αντιπρόεδρο της Ένωσης Κομοτηναίων στην Αθήνα.

Η κα Ιωαννίδου μοιράστηκε με τους εξαιρετικούς μαθητές του Σχολείου πολύτιμες πληροφορίες για την ζωή και το έργο του Νέστορος Τσανακλή, για τον τρόπο εκείνο που εκείνη τον «συνάντησε» στην Αίγυπτο εντοπίζοντας τον τάφο του ξεχασμένο , απεριποίητο, λησμονημένο από την Ελληνική πολιτεία, αλλά και για τις προσπάθειες που έκανε, εργαζόμενη στην Πρεσβεία τότε, να τον εξωραΐσει και να ενημερώσει την τότε Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση τοποθετώντας πλάκα στο μνήμα του με την επιγραφή: «Η πατρίς ευγνωμονεί». «Οι φτωχοί άνθρωποι, και τέτοιος ήταν ο Νέστορος Τσανακλής όταν ξεκίνησε τον αγώνα του, επειδή ήξεραν τι σημαίνει φτώχεια, όταν  πρόκοβαν με την δουλειά τους και γινόταν πλούσιοι έδειχναν εμπράκτως πόσο πολύ αγαπούν την πατρίδα τους βοηθώντας νέους να κατακτήσουν την γνώση.»

«Να συνυπάρχετε είναι πολύ σημαντικό» προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες η κα Ιωαννίδου συμβουλεύοντας τους να είναι τολμηροί «η τόλμη βοηθάει τους είπε, αλλιώς χάνουμε ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας «Πρέπει οι άνθρωποι, όταν βλέπουν κάτι να προσπαθούν να δουν τι είναι, τι βρίσκεται από πίσω του. » Όπως τόνισε η κα Ιωαννίδου το σημαντικότερο πράγμα είναι φεύγοντας να αφήσουμε πίσω μας κάτι. «Το σημαντικότερο όλων είναι το όνομα μας γι αυτό πρέπει να είμαστε καλοί άνθρωποι, για να σε θυμούνται οι άλλοι θετικά, για κάτι καλό που έχεις κάνει». Μιλώντας για την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλουμε καθημερινά τόνισε πως λάθη πάντα γίνονται γιατί χωρίς λάθη, δεν προχωράμε. Μάλιστα, δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κομοτηνή, αλλά και στο τραγικό της τέλος. Όπως  και στην ανάγκη η Κομοτηνή να διατηρήσει τα «μνημεία» του χθες.

«Πρέπει να ξέρουμε οι Έλληνες και τα καλά μας και τα κακά μας» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημειώνοντας με νόημα πως: «Το σημαντικό είναι να θέλουμε να δημιουργούμε». Χωρίς να ξεχάσει να δώσει την υπόσχεσή της για την ενίσχυση της προσπάθειας ίδρυσης και λειτουργίας βιβλιοθήκης στο ΣΔΕ Κομοτηνής , προσπάθεια η οποία, όπως τόνισε ο κος Ηλίας Βλάχος, ο φιλόξενος και δημιουργικός διευθυντής, αποσκοπεί και στο να καταστήσει το σχολείο ανοικτό για όλους, πολύ περισσότερο για τους αποφοιτήσαντες πρώην μαθητές του, που θα έχουν έναν ακόμη λόγο να επιστρέφουν.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση-ομιλία στο ΣΔΕ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: