«Την Οδύσσεια όλοι την ξέρουμε, αλλά την μυστική Οδύσσεια μπορούν να την ανακαλύψουν μόνο τα παιδιά» δηλώνει ο Σεραφείμ Γιολδάσης, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την «Μυστική Οδύσσεια», το διαδραστικό παιχνίδι ρόλων που ξεκινά με «καράβι» το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής.
«Είναι ένα πρόγραμμα που ακολουθώντας τα χνάρια του ίδιου του Οδυσσέα μαθαίνουμε που ταξίδεψε ο ίδιος, τι έκανε και πού πήγε, αλλά κυρίως τι έμαθε από αυτά τα «ταξίδια» του.» σημειώνει ο κος Γιολδάσης και εξηγεί πως πρόκειται για ένα θεατρικό εργαστήριο που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και στην ελεύθερη έκφραση και καταλήγει σε μια μεγαλειώδη πανηγυρική παράσταση τον Ιούνιο.

Ένα «ταξίδι» που διαρκεί πέντε μήνες , ξεκινάει αυτό το μήνα και πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. «Με τα παιδιά είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε αυτό το «ταξίδι», να γίνουμε όλοι Οδυσσείς. Να γίνουμε σύντροφοι, τέρατα, μάγισσες, θεοί κάτοικοι της χώρας των Λωτοφάγων, Κίκονες, αν και πολλοί μπορεί να αισθάνονται ήδη Κίκονες στο Νομό Ροδόπης.» δηλώνει χαριτολογώντας ο πολύ δημιουργικός εκπαιδευτικός μιλώντας για ένα πολύ διαδραστικό και κυρίως διασκεδαστικό παιχνίδι ρόλων, ρόλων που θα ενσαρκώνουν τα παιδιά. Παιδιά ηλικίας από πέντε ετών και άνω, καθώς μπορούν να σχηματιστούν πολλά τμήματα. Ήδη έχουν σχηματιστεί κάποια τμήματα, όπως: Τμήμα Νηπίων, Τμήμα Δημοτικού (διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία), Τμήμα Γυμνασίου. «Το κάθε παιδί έρχεται με την δική του αλήθεια και με τον τρόπο που μπορεί να συμμετάσχει. Αυτό που θα πούμε είναι ήδη αρκετό. Μέσα από αυτή τη δράση όλο το πλαίσιο της Οδυσσέας ξεπετάγεται και γεννιέται γύρω μας.»

Σεραφείμ Γιολδάσης Χρύσα Ιωαννίδου

Όπως εξηγεί ο κος Γιολδάσης υπάρχει ένα εργαλείο στην Εκπαίδευση που το χρησιμοποιεί πάρα πολύ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων. Σύμφωνα με αυτό το εργαλείο, όποιο πλαίσιο κι αν έχει κανείς να διδάξει, σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο, αυτό ζωντανεύει μέσα από το να αναθέτει ρόλους στα παιδιά. Και όλα τα παιδιά είναι συμμέτοχοι σ’ αυτό το πλαίσιο, σε αυτό το μάθημα. «Για παράδειγμα αν έχουμε να διδάξουμε την Οδύσσεια όλα τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν ότι θέλουν να γίνουν Οδυσσείς ή σύντροφοι του Οδυσσέα και μέσα από τους ρόλους αυτούς που παίρνουν αρχίζουν και ανακαλύπτουν τι γίνεται στην ιστορία.»

Θα υπάρχουν στο χώρο του Ωδείου και Θεατρικά στοιχεία, σκηνογραφικά, ηχητικά εφέ που μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία και πολλά άλλα, τα οποία κάνουν τα παιδιά να βιώνουν πολύ ζωντανά αυτή την ιστορία σαν μια εμπειρία. «Ό,τι βιώνεται με αυτόν τον τρόπο μένει και καλύτερα στη μνήμη.» τονίζει ο νεαρός θεατροπαιδαγωγός σημειώνοντας με νόημα πως ο Οδυσσέας προτού φτάσει στην Ιθάκη έπρεπε να είναι έτοιμος. «Όλα αυτά τα μαθήματα που πήρε στη διάρκεια του ταξιδιού του δεν θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στους μνηστήρες που διεκδικούσαν την αγαπημένη του Πηνελόπη αν δεν τα είχε πάρει. Το κακό της απληστίας, τους κινδύνους από το να ξεχνάει κανείς το στόχο του, την αξία της ικανότητας του να λύνει δυσεπίλυτα προβλήματα, του να παίρνει γενναίες αποφάσεις είναι πράγματα που ο Οδυσσέας έμαθε στο ταξίδι του.» δηλώνει ο κος Γιολδάσης.

Στο πλευρό του και η ταλαντούχα ηθοποιός –σκηνοθέτης- θεατροπαιδαγωγός κα Χρύσα Ιωαννίδου μιλά με ενθουσιασμό για τη «Μυστική Οδύσσεια». « Όταν ο Σεραφείμ μου παρουσίασε το πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη υλοποιήσει σε σχολεία και συγκεκριμένα σε ένα πολύ δημιουργικό σχολείο, το σχολείο της Φύσης στην Θεσσαλονίκη, ενθουσιάστηκα κυρίως με την προοπτική ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται να έχουν ένα στόχο και ότι το κίνητρο που τους δίνει αυτός ο στόχος τους βοηθάει να ξεπεράσουν πάρα πολλά εμπόδια, μαθαίνουν να βάζουν στόχους στη ζωή τους και να μένουν προσηλωμένοι σ’ αυτόν. Και από εκεί και πέρα, μέσα από τις δυσκολίες, διδάσκονται τους τρόπους για να φτάσουν πιο κοντά στους στόχους τους.» δηλώνει η κα Ιωαννίδου. Παράλληλα, σημειώνει ότι «αυτό το εργαστήριο, πέρα από τα οφέλη που έχει να δώσει σε επίπεδο επικοινωνίας- συνεργασίας και όλα τα οφέλη που παίρνει ένα παιδί σε ένα θεατρικό εργαστήρι έχει επιπλέον τα αυτογνωσιακά οφέλη, βοηθάει δηλαδή τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν στρατηγικές για να πορευτούν στη ζωή τους καλύτερα.»
Info
Το τελευταίο Σάββατο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εισαγωγικό μάθημα για να μπουν οι συμμετέχοντες στο κλίμα της Τροίας και από το Φεβρουάριο ξεκινά το «ταξίδι». Κάθε «εβδομάδα» θα βρίσκονται και σε διαφορετικό «σταθμό». Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν καλώντας τα τηλέφωνα: 2531081531 και 6949193117

Μοιράσου το άρθρο: